luni, 21 decembrie 2009

Oficial UE: R. Moldova este pe calea reformelor democratice

Republica Moldova se află pe calea reformelor democratice a declarat luni Secretarul de stat pentru afaceri externe al Suediei, Frank Belfrage, ţara căruia deţine Preşedinţia UE, în cadrul unei conferinţe comune de presă cu premierul Vlad Filat.

Conferinţa de presă a avut loc imediat după ce s-a desfăşurat reuniunea a XI-a a Consiliului de Cooperare Republica Moldova – Uniunea Europeană, în cadrul căreia părţile au semnat o Declaraţie comună.

“Declaraţia semnată astăzi este un nou punct de pornire în relaţia dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană, care va fi una ambiţioasă şi constructivă”, a precizat Frank Belfrage.

Oficialul european a spus că Republica Moldova este vecinul Uniunii Europene şi este firesc ca relaţia UE-RM să se consolideze.

Vlad Filat a declarat că, în cadrul Reuniunii, Republica Moldova a obţinut ce şi-a dorit cel mai mult: o nouă relaţie cu Uniunea Europeană. „Republica Moldova şi Uniunea Europeană vor iniţia în 2010 negocierile pe marginea unui nou Acord de asociere şi privind liberalizarea regimului de vize, ceea ce pentru noi este foarte important”, a spus el.

Vlad Filat s-a arătat convins de faptul că, într-un viitor previzibil, cetăţenii Republicii Moldova vor beneficia de toate drepturile cetăţenilor europeni.

La reuniunea a XI-a a Consiliului de Cooperare Republica Moldova – Uniunea Europeană care s-a desfăşurat luni la Bruxelles, a fost adoptată o declaraţie comună în care sunt susţinute eforturile Republicii Moldova şi menţionate acţiuni în vederea apropierii ţării noastre de UE. Printre acestea se numără lansarea negocierilor privind Acordul de Asociere şi, în acest context, determinarea părţilor de a face paşi concreţi în vederea creării zonei de liber schimb cuprinzător şi aprofundat. Părţile au declarat intenţia de a lansa în anul 2010 dialogul cu privire la liberalizarea regimului de vize. UE va detaşa la începutul anului viitor o misiune de evaluare a condiţiilor necesare pentru iniţierea dialogului în acest sens.
Jurnal.md

2 comentarii:

  1. Tiraspolul acuză Chişinăul că manipulează UE

    Autorităţile separatiste de la Tiraspol acuză Chişinăul că încearcă să manipuleze structurile UE, prin solicitarea de a suspenda interdicţiile la călătorie impusă unor lideri transnistreni.

    Într-o declaraţie difuzată luni de aşa-numitul minister de externe al Transnistriei se menţionează că provoacă mirare situaţia în care partea moldovenească încearcă să ia decizii pentru structurile europene, încercând astfel să manipuleze deschis o organizaţie atât de mare şi cu autoritate ca UE.

    Transnistria a remarcat de nenumărate ori că în opinia sa este dreptul statelor UE să pună interdicţii pentru călătorie pe teritoriul lor.

    Cu toate acestea, în cazul în care UE doreşte să acţioneze ca o parte obiectivă la reglementarea conflictului şi doreşte să ia decizii eficiente, trebuie să ridice restricţiile în mod independent, nu la îndemnurile şi solicitările oricărei dintre părţi, se mai spune în comunicat.

    La finele săptămânii trecute, vicepremierul moldovean, responsabil pentru reintegrare, Victor Osipov, a solicitat diplomaţilor europeni să suspende restricţiile de călătorie pentru liderii transnistreni.
    Jurnal.md

    RăspundețiȘtergere
  2. doamne ajuta...poate ne vom uni macar sub umbrela UE...cel mai bine ar fi sa renuntati la transnistria, sa ii izolati in enclava lor, sa vedem cum vor rezista..

    RăspundețiȘtergere

Blog din Moldova Display Pagerank toateBlogurile.ro