luni, 21 decembrie 2009

Patriarhia Romana: Mos Craciun adevarat vine din Nord si nu seamana cu Mosul comercial

Sensul Craciunului trebuie cautat dincolo de fastul sarbatorii, care a ajuns sa confiste simboluri religioase cum este cel al lui Mos Craciun, care apare azi sub semnul "consumismului si al materialismului",facand pierduta astfel autenticitatea darului din seara de Ajun, transmite Patriarhia Romana, citata de Newsin.

"In aceasta perioada a Sarbatorii Nasterii Domnului auzim colinde multe si frumoase despre Mos Craciun, dar mai nou apare in societate si un fel de Mos Craciun secularizat si comercial, simbol al consumismului si almaterialismului individualist.
Totusi, adevaratul inteles al lui Mos Craciun se afla in iubirea parinteasca a lui Dumnezeu-Tatal, iubire care se arata in lume prin nasterea Fiului Sau Celui vesnic, Mantuitorul lumii", se arata intr-un mesaj al Partiarhiei.

Traditia lui Mos Craciun este una de sorginte religioasa, ne reaminteste Patriarhia Romana, iar toate miturile care il inconjoara au, la randul lor, origini care coboara pana la intelesul biblic, dar care sunt ocultate in lumea moderna, in care Mosul se transforma in prilej de cumparaturi.

Mos Craciun, ne reaminteste Patriarhul in mesajul sau, vine dintr-o tara indepartata – "de obicei se spune ca vine din Nord, de acolo unde este frig si intuneric mai mult, adica in mod simbolic el vine de acolo unde este transcendenta si mister, unde este inaccesibilitate si nepatrundere a intelesurilor". Intocmai de aceea el apare luminos si cald, de multe ori asociat hornului sau semineului, contrastand "cu intunericul si cu frigul", care sunt "biruite de bunatatea si caldura sa sufleteasca". Prin aceasta, este lectia pe care ne-o livreaza povestea
religioasa a darului de Craciun, ni se arata ca iubirea "lui Dumnezeu-Tatal este mai tare decat intunericul pacatului si decat raceala sau frigul instrainarii omului de Dumnezeu si al instrainarii oamenilor unii fata de altii".

In esenta, spune mesajul Patriarhie, cadourile pe care ni le face Mos Craciun sunt menite sa ne readuca bucuria darului fara conditii si sa ne reobisnuiasca cu simplitatea gestului de a darui.

Un comentariu:

  1. Turcia ar putea cere Italiei returnarea moastelor Sfântului Nicolae


    Turcia ar putea cere Italiei returnarea “oaselor” (relicvelor) Sfântului Nicolae, au scris ziarele turceşti la sfârşitul săptămânii trecute. Sfântul Nicolae a fost Arhiepiscop de Myra, astăzi localitatea turcă Demre, de pe coasta mediteraneană, figura sa transformându-se de-a lungul timpului, în spaţiul secular, în cea a lui Moş Crăciun. Tocmai de aceea, în Demre, vizitatorii sunt întâmpinaţi de o statuie de plastic a sfântului cu hainele lui Moş Crăciun.

    Relicvele acestui sfânt, atât de îndrăgit de creştinii din răsărit şi din apus deopotrivă, au fost furate din Myra/Demre de către marinari italieni, în secolul al XI-lea. “Aceste oase ar trebui să fie expuse aici, şi nu într-un oraş al piraţilor”, a declarat ministrul culturii Ertugrul Gunay, citat de publicaţia Milliyet. “Dacă vom construi un muzeu în acest oraş (Demre), este natural că primul lucru pe care îl vom face va fi să cerem rămăşiţele lui Moş Crăciun (Father Christmas).” Ministrul turc nu a oferit estimări legate de construirea muzeului, dar a spus că după ce experţii vor încheia studiul de caz, Turcia va cere Italiei returnarea rămăşiţelor Sfântului Nicolae.

    Mulţi turişti, în special din Rusia, vin să viziteze biserica Sf. Nicolae din Demre, construită iniţial în secolul al V-lea, şi rezidită şase secole mai târziu. Ca mai toate vechile biserici din Turcia, şi aceasta este în ruine, fiind conservate doar câteva mozaicuri şi picturi. Ea este folosită liturgic o dată pe an, la 6 decembrie: după celebrarea Liturghiei ortodoxe de către Mitropolitul de Myra are loc şi o ceremonie ecumenică cu ortodocşi, catolici şi protestanţi. Relicvele Sfântului Nicolae se află actualmente la Bari, în sudul Italiei.

    RăspundețiȘtergere

Blog din Moldova Display Pagerank toateBlogurile.ro