luni, 21 decembrie 2009

Reforma in Basarabia

Moldova nu se va putea reforma si nu se va putea realinia la valorile lumii democrate decat daca va aplica o lege a lustratiei. Experienta Romaniei si a Bulgariei ne-a aratat ca neaplicarea unei astfel de legi si infiltrarea comunistilor si a securistilor in structurile puterii intarzie sau chiar anuleaza reformarea statului in numeroase domenii.Iata un articol despre preocuparile noii conduceri de dreapta a Bulgariei.

"Premierul bulgar se luptă cu fantomele comunismului
Bulgaria lui Borisov: cu dreapta pe stânga călcând

Dorinţa premierului bulgar Boiko Borisov este de a scoate Partidul Socialist în afara legii şi de a organiza un referendum pentru a decide viitorul emisiunilor în limba minorităţilor. Liberalii europeni consideră derapajele sale o ameninţare la adresa supremaţiei legii.

Derapajele premierului bulgar de dreapta au fost aspru criticate

“Dreapta europeană are două echipe - echipa A şi echipa B. În echipa B joacă Traian Băsescu, Silvio Berlusconi şi Boiko Borisov şi în această echipă observăm o ame­ninţare la adresa supremaţiei legii, toleranţei, a drepturilor cetăţenilor şi solidarităţii sociale”, a spus Watson.

Reprezentanţii minorităţii turce în parlament, unii dintre ei acuzaţi de Borisov de corupţie şi conflict de interese, sunt doar una dintre ţintele premierului. În urmă cu o lună, procurorul general al Bulgariei a cerut retragerea imunităţii fostului premier socialist Serghei Stanişev, care riscă doi ani de închisoare pentru sustragerea unor documente secrete privind lupta anticorupţie. Altor doi miniştri ai cabinetului Stanişev le-a fost deja ridicată imunitatea. Totodată, Borisov şi-a exprimat regretul că Partidul Socialist, urmaşul fostului Partid Comunist, nu a fost scos în afara legii.

Pe lista “victimelor” lui Borisov, fost bodyguard al premierului Simeon de Saxa-Coburg, se află ambasadorii în Turcia şi în SUA, acuzaţi de fraudarea scrutinului parlamentar din iunie, dar şi şefii serviciului secret şi al spionajului bulgar.

La scurt timp după aceasta, aşa-numita Comisie a dosarelor a publicat numele jurnaliştilor care au colaborat cu poliţia politică a regimului comunist. Nici preşedintele socialist Gheorghi Pîrvanov, care a recunoscut colaborarea cu fosta poliţie politică, nu a scăpat de acuzaţiile premierului, unii membri ai partidului lui Borisov şi ai Ataka cerând demiterea sa pentru violarea regulilor programului Petrol contra Hrană, desfăşurat de ONU în Irak. În contrast cu aceste acţiuni ale guvernului, Curtea Constituţională a declarat neconstituţionale prevede­rile din regulamentul parlamentului bulgar, care interziceau deputaţilor care au colaborat cu fostele servicii comuniste să ocupe posturi de conducere în legislativ. Coaliţia aflată la guvernare a reuşit să includă însă în Codul penal o prevedere prin care, dacă au cazier curat, deputaţii care au votat cu cartela electronică a unui coleg absent ar putea să primească o pedeapsă cu suspendare, dar, în caz că nu vor lua notă şi vor repeta fapta, ar putea primi între 3 şi 6 ani de închisoare.
Articol publicat de Stefanita

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Blog din Moldova Display Pagerank toateBlogurile.ro