miercuri, 27 ianuarie 2010

Ghimpu către Băsescu: "Sunteți omul de suflet al multor români din R. Moldova"


Traian Băsescu a ajuns la Chişinău unde a avut o întrevedere cu preşedintele interimar Mihai Ghimpu.

La ieşirea din avion, preşedintele român a fost întâmpinat cu onoruri de stat. Mai întâi a fost interpretat imnul României - "Deşteaptă-te, române!", după care a fost interpretat imnul Moldovei - "Limba noastră", scrie Jurnal.md. El a salutat presa cu "Bine v-am găsit!" şi a gustat din pâinea moldovenească.

De altfel, presa din Republica Moldova relatează, minut cu minut, fiecare etapă a vizitei preşedintelui României.

Preşedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, şi Traian Băsescu s-au salutat, pe rând, cu delegaţia României, apoi cu delegaţia Republicii Moldova. Din delegaţia moldovenească face parte şi ministrul de Externe al Moldovei, Iurie Leancă.

Traian Băsescu şi Mihai Ghimpu au urcat în aceeaşi maşină, delegaţiile fiind escortate de maşini ale poliţiei şi de o ambulanţă. Cei doi au avut o întrevedere la reşedinţa prezidenţială. După întrevederea şefilor de stat, delegaţiile se vor întruni într-o şedinţă în plen.

„Dle președinte Băsescu, Dvs. sunteți omul de suflet a multor români din R. Moldova”, a declarat Mihai Ghimpu, potrivit Unimedia.md.

„Ne dorim ca toți cetățenii moldoveni să poată circula liber în România și, ulterior, aceste prevederi să se extindă pe tot teritoriul UE”, a mai spus acesta.

„E important să acționăm în limitele normelor europene. Acum, e cazul să ne bucurăm de prevederile Acordului privind micului trafic la frontieră”, i-a răspuns Traian Băsescu.

„Obiectivul major al României este integrarea europeană a R. Moldova, care a fost convingătoare la Bruxelles. Parteneriatul nostru cu R. Moldova va fi apropiat pentru apropierea de UE. Acolo ne este locul”, a mai spus preşedintele României.

realitatea.net

Un comentariu:

  1. Băsescu: Vom ajuta Republica Moldova în efortul de integrare europeană

    Şeful statului, Traian Băsescu, a declarat pe Aeroportul Henri Coandă că va fi însoţit, în vizita oficială la Chişinău, de miniştrii care au atribuţii în dezvoltarea unor proiecte cu Republica Moldova.

    Obiectivele vizitei sunt legate de cooperarea dintre România şi Republica Moldova în eforul Republicii Moldova de apropiere de Uniunea Europeană, având ca finalitate integrarea în UE, de utilizarea fondurilor europene, şeful statului amintind că "avem la dispoziţie 130 de milioane de euro pentru proiecte comune cu Republica Moldova şi cu Ucraina".

    Al treilea obiectiv al delegaţiei române la Chişinău, este "un punct extrem de important", consideră Traian Băsescu, şi se referă la sprijinul direct pe care România îl poate da Republicii Moldova.

    "Este clar că Republica Moldova nu are nevoie doar de sprijin politic ci şi de unul direct. Vom vedea formulele în care conducerea de la Chişinău vede acest sprijin", a spus şeful statului.

    Astăzi, preşedintele român se va întâlni cu omologul său, Mihai Ghimpu, cu premierul Vlad Filat, cu primarul Chişinăului, Dorin Chirtoacă, precum şi cu lideri şi reprezentanţi ai grupurilor parlamentare.

    Joi, Traian Băsescu şi Mihai Ghimpu se vor deplasa la Cahul, unde vor vizita Universitatea de Stat "Bogdan Petriceicu Haşdeu" din Cahul şi viitorul sediu al Consulatului României.

    Preşedintele Traian Băsescu a declarat săptămâna trecută, la întâlnirea cu ambasadorii acreditaţi la Bucureşti, că susţinerea Republicii Moldova în vederea apropierii de Uniunea Europeană reprezintă "proiectul de suflet" al României.

    RăspundețiȘtergere

Blog din Moldova Display Pagerank toateBlogurile.ro