luni, 25 ianuarie 2010

Intalnire de neuitat: Un pilot roman s-a intalnit dupa 65 de ani cu pilotul american pe care l-a doborat

Dupa ce in urma cu 65 de ani s-au confruntat in vazduh, un pilot roman si unul american s-au reintalnit la Bucuresti, la Muzeul Aviatiei, unde au rememorat cateva dintre cele mai tragice momente ale celui de-al Doilea Razboi Mondial.

Pe 6 iunie 1944, generalul Ion Dobran (foto stanga) l-a doborat pe colonelul Barrie Davis(foto dreapta) intr-o lupta darza purtata la peste 6.000 de metri altitudine. "Primele gloante m-au doborat, am lesinat prima data, cand mi-am revenit avionul zbura de unul singur. Aripa din dreapta era distrusa. La fel si cele patru elicii au fost lovite si coada la fel", a istorisit Barrie Davis, colonel in aviatia SUA, citat de Realitatea.net.

Dobran a fost la randul sau atacat dupa ce l-a doborat pe Davis. Amandoi au trait momente dificile dar iata ca viata le-a dat prilejul sa se salveze iar acum, dupa mai bine de 65 de ani, sa se mai intalneasca o data.

"Totul a inceput acum doi ani, cand un polonez mi-a cerut un autograf pentru o actiune binefacere. I-a cerut un autograf si lui Davis, care a vazut autograful meu. Asa a luat el legatura cu mine", isi aminteste generalul Dobran, care are acum 91 de ani, in timp ce colonelul Davis are 86, scrie si Evenimentul Zilei.

Cei doi au inceput sa corespondeze iar sambata s-au reintalnit fata in fata. "El este un foarte bun tintas, iar eu sunt un om foarte norocos. El a urmarit sa doboare avionul, nu pe mine", a declarat extrem de emotionat Barrie Davis.

O batalie demna de "Top Gun"

Tactica atacului aerian din 6 iunie 1944 este cunoscuta printre specialisti sub numele de Dog Fight si s-a desfasurat in apropierea orasului Galati, mai scrie Evenimentul Zilei.

Barrie Davis facea parte din Grupul 325 Aviatie Vanatoare, care escorta avioanele americane de bombardament. Ion Dobran era comandant al Escadrilei 48, grupul 9 Aviatie Vanatoare, care isi desfasura activitatea in apropierea aerodromului din Tecuci.

Avionul romanului, un Messerschmitt 109, a atacat in forta Mustangul american, venit sa bombardeze resursele petrolifere romanesti. Barrie Davis a fost nevoit sa aterizeze fortat in Ucraina, inca in viata, dar cu aeronava grav avariata. Dupa caderea lui Davis, un atac asemanator l-a facut si pe Dobran sa coboare la sol.

Un comentariu:

  1. romanul nu si-a facut decat datoria...pacat ca antonescu a tarat tzara in razboi pt o germanie nerecunoscatoare care favoriza ungurii si bulgarii in detrimentul romanilor oricum...

    RăspundețiȘtergere

Blog din Moldova Display Pagerank toateBlogurile.ro