miercuri, 6 ianuarie 2010

R. Moldova a fost condamnata la CEDO in dosarul unui tanar torturat de politie

Curtea Europeana a Drepturilor Omului a condamnat marti R. Moldova in cazul unui tanar care a fost batut si torturat in 2000 intr-un comisariat din Chisinau, unde a fost detinut sub acuzatia de furt.

Reclamantul, Aurel Paduret, nascut in 1979, era student in momentul retinerii. La 31 martie 2000, el a fost arestat la primele ore ale diminetii de la domiciului sau, apoi transportat la comisariat, in urma unui denunt privind participarea la un furt. Justitia nu a retinut in final nicio acuzatie impotriva lui in acest dosar, relateaza AFP.

Tanarul afirma ca a fost lovit cu picioarele si pumnii in ziua arestarii, suspendat de o bara de metal cu manile si picioarele legate la spate (tortura prezentata drept "spanzurarea palestiniana") si i s-a introdus de mai multe ori o sticla in anus. In urma acestor rele tratamente, el a depus plangere impotriva presupusilor tortionari, dintre care doi au fost identificati, deschizand calea unei lungi proceduri judiciare.

In 2002, cei doi politisti au fost condamnati la doi ani de inchisoare, dintre care un an cu suspendare. Unul dintre cei doi politisti a decedat in august 2004, iar celalalt a fost din nou condamnat in decembrie 2005 pentru "violenta", dar nu si-a executat pedeapsa din cauza prescrierii faptei. Un al treilea barbat, neidentificat, care a fost prezent la "interogatoriu", nu a fost niciodata chestionat.

"Nu doar ca reclamantul a fost torturat cand se afla in detentie provizorie, dar, in plus, autoritatile (...) nu au anchetat relele tratamente intr-un termen rezonabil", a mentionat Curtea, care a subliniat ca R. Moldova a incalcat articolul 3 al Conventiei Europene a Drepturilor Omului, care interzice tortura.

Reclamantul va primi 20.000 de euro drept despagubiri morale si 1.650 de euro pentru cheltuielile de judecata.

3 comentarii:

  1. Fără milă şi fără remuşcări: curs de politică moldovenească
    Atrocităţile săvîrşite de comuniştii care au pus mîna pe Basarabia s-au făcut privelişte tuturor şi părea imposibilă tăinuirea acestora de ochii justiţiei naţionale şi internaţionale. Politicienii moldoveni care s-au erijat în luptători anticomunişti, furînd astfel voturile basarabenilor naivi, nu au catadicsit să-l înfrunte în instanţă pe Voronin şi bandiţii lui organizaţi în structurile statului. Opoziţia s-a gîndit să facă cursuri de democraţie cu cei care răpesc, violează şi ucid pe oricine le stă împotrivă, chiar dacă ei ar fi mii şi s-ar afla adunaţi în faţa Preşedinţiei.
    Pînă acum ni se spunea că “nu există probe”, de parcă cei peste 600 care au îndrăznit să mărturisească cele îndurate în comisariatele de poliţie din Chişinău (dar cîţi or fi şi cei care s-au temut să o facă?) nu au dreptul la justiţie în Republica Moldova. Ieri însă Ministrul de Interne Victor Catan a făcut publice într-o conferinţă de presă investigaţiile unei comisii de profil prin care se susţine că poliţiştii şi angajaţii Ministerului de Interne de sub conducerea ministrului comunist Gheorghe Papuc au practicat tortura în masă şi au reţinut ilegal sute de oameni pe motiv politic.

    De ce oare nu a urmat reacţia liderilor partidelor de opoziţie, aflaţi acum în funcţii de conducere ale RM? Sau lupta lor cu comuniştii şi comunismul este doar o scrimă artistică şi nu un duel pe viaţă şi pe moarte? De ce nu pornesc procesul comunismului şi nu îl arestează pe Voronin a cărui vinovăţie împotriva propriului popor a fost dovedită şi nu are nevoie decît să fie confirmată de tribunal?

    Sau poate că noua orînduire democratică din Moldova se regăseşte în acţiunile comuniştilor şi, odată ajunşi la putere, n-ar vrea să se lipsească de plăcerea idioată de a stăpîni mulţimile fără milă şi fără remuşcări?

    De pe blogul parintelui ieromonah Savatie

    RăspundețiȘtergere
  2. Oleg Efrim: Reacţia autorităţilor este mai gravă decât tortura în sine

    Viceministrul Justiţiei, Oleg Efrim, crede că, pe lângă gravitatea modului în care a fost torturat Aurel Pădureţ, şi mai gravă este reacţia autorităţilor. „Este o infracţiune extrem de gravă, pentru care nu poţi aplica pedeapsă penală cu suspendare".

    RăspundețiȘtergere
  3. Trei la doi: procurorii vs Papuc şi Botnari


    Procurorul General a dispus crearea unui grup de lucru care va investiga cauza penală declanşată în privinţa ex-ministrului afacerilor interne Gheorghe Papuc şi ex-comisarului general al capitalei Vladimir Botnari, a anunțat astăzi Procuratura Generală (PG). Grupul de lucru este constituit din trei procurori din cadrul Direcţiei exercitare a urmăririi penale a PG, iar necesitatea instituirii ei a fost dictată atît de caracterul complex, cît şi de proporţiile mari ale materialelor dosarului, a mai precizat PG.
    Procuratura Generală a anunțat că fostul ministru Gheorghe Papuc a fost citat de procurori pentru audieri suplimentare la 15 ianuarie 2010, ora 08:30.

    Amintim că, ambii au calitate de bănuiţi şi sunt anchetaţi de procurori în contextul evenimentelor din 7-8 aprilie 2009 pentru neglijenţă în serviciu, soldată cu urmări grave. ZdG precizează că mai multe persoane care au avut de suferit în urma evenimentelor din 7-8 aprilie, s-au declarat nemulțumiți de faptul că Papuc și Botnari sunt acuzaţi „doar” de neglijenţă în serviciu.
    Sursa :ZdG

    RăspundețiȘtergere

Blog din Moldova Display Pagerank toateBlogurile.ro