duminică, 28 martie 2010

92 de ani de la Unirea din 1918; Baie de românism la Bălţi(Foto)

Vicepremierul Ion Negrei speră într-o unire a Moldovei cu marea familie europeană, „cu popoarele cu tradiţii şi valori democratice”
Chişinăul sărbătoreşte Unirea din 1918 cu omagii aduse foştilor deputaţi din Sfatul Ţării, mese rotunde şi un marş al unirii. Primăvara trecută mai mulţi tineri de peste Prut porniţi la Chişinău pentru Ziua Unirii au fost opriţi la graniţa moldo-română. În acest an, atitudinea e alta, odată cu schimbarea actualei configuraţii din administraţia statului, informează Europa Libera.

Constantin Braşoveanu, lider al unei asociaţii româneşti din Oancea, spune că a fost întâmpinat respectuos de vameşii moldoveni: „Timpurile se vede că sunt altele din conduita celor de la vamă. Există politeţe în comportament, atitudine faţă de noi, vocabular.”

Printre demnitarii care au participat la evenimentele dedicate Unirii a fost vicepremierul Ion Negrei, care crede că istoria nu se va repeta, dar speră într-o unire a Republicii Moldova cu marea familie europeană, „alături de celelalte popoare, cu tradiţii şi valori democratice”.

Fruntaşii partidelor aflate la guvernare nu au putut fi văzuţi printre participanţi. Iată cum explică această lipsă Sergiu Boghean, liderul aripei tinere a PL: „Liderii noştri au anumite funcţii care nu le permit să spună ceea ce e adevărat, pentru că foarte mulţi cetăţeni mai puţin recepţionează pozitiv aceste mesaje.”

După amiază, în centrul urbei se aşteaptă un marş al Unirii iniţiat de „Noii Golani”, o organizaţie de tineri români care şi-au anunţat prezenţa la Chişinău în număr de vreo sută de reprezentanţi. Într-un gest simbolic, tinerii au de gând să voteze unirea în faţa sediului de altă dată a Sfatului Ţării din strada Mateevici.
Municipiul Bălţi a fost scăldat azi în cele trei culori ale drapelului românesc. Mitingul, prilejuit de consemnarea celor 92 de ani de la Unirea Basarabiei cu România din 1918, a fost organizat de Noua Dreaptă şi de Mişcarea Naţional-Creştină din Basarabia.
La manifestare – la care a fost prezent şi liderul Noii Drepte din România, Tudor Ionescu – au participat peste 100 de tineri români din Basarabia, Muntenia, Ardeal şi Moldova. Aceştia au sărbătorit, pentru prima dată împreună, ziua de 27 Martie 1918, când Sfatul Ţării hotăra că Basarabia „de azi înainte şi pentru totdeauna se uneşte cu mama sa, România”, scrie hotnews.md.
 
Ieri, 26 martie, cu ocazia celor 66 de ani de la eliberarea localităţii de sub ocupaţia fascistă, autorităţile au depus coroane şi flori la monumentul „Tankul” din centrul oraşului, după care marşul s-a îndreptat la Memorialul gloriei ostăşeşti din Bălţi, unde, de asemenea, au fost depuse flori şi coroane la monumentul ostaşului-eliberator. Astăzi, la manifestările organizate în cinstea celor 92 de ani de la Unirea Basarabiei cu România, primarul comunist al localităţii nu a participat. Mai mult, la eveniment nu a fost văzut niciun oficial care ar reprezenta Primăria.
 
În 1918, oraşul Bălţi a fost prima localitate din Republica Democratică Moldovenească (Basarabia) care s-a pronunţat favorabil unirii Basarabiei cu România, „în hotarele ei dintre Prut, Nistru, Dunăre, Marea Neagră şi vechile graniţe cu Austria, ruptă de Rusia acum o sută şi mai bine de ani din trupul vechii Moldove”, potrivit Actului Unirii votat de Sfatul Ţării la 27 Martie 1918.

Participanţii la evenimentul de la Bălţi urmau să desfăşoare un miting similar în Orhei, apoi, spre sfârşitul zilei, şi  în Chişinău.
 
Vezi AICI un slideshow de la eveniment.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Blog din Moldova Display Pagerank toateBlogurile.ro