miercuri, 17 martie 2010

Ghimpu oferă detalii despre noua Constituţie

Blamată de opoziţie, comentată de analişti și mediatizată pe larg de mediile locale, decizia Alianței pentru Integrare Europeană, de a modifica Constituția, în cadrul unui referendum naţional, este prezentată drept unica soluţie legală de a evita, pe viitor, crizele politice și a aduce stabilitatea necesară ieşirii Moldovei din criza socială prelungită. Preşedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, a oferit unele detalii din culisele noii Constituţii, în cadrul emisiunii „Chestiunea Zilei” la Jurnal TV.

Înainte de a face dezvăluiri pe seama subiectelor care au tulburat opinia publică, limba și raioanele, Mihai Ghimpu a ţinut să precizeze că e ferm convins de succesul acestui referendum. „Sondajele de la începutul anului au confirmat dorinţa cetăţenilor de a evita alegerile anticipate. Ce înseamnă alegeri? Înseamnă că nimeni nu lucrează și toți aşteaptă să vadă cine va fi la putere. La noi și așa situația este foarte instabilă. Cea mai gravă problemă cu care ne confruntăm în ultimii 20 de ani este criza socială. Iar criza în care ne aflăm este rezultatul unei lacune serioase în Constituţie. Dacă noi nu vom soluţiona acum aceasta problemă, s-ar putea pe viitor să mai trecem prin astfel de crize. Cetățenii au încredere in noi, ei au votat pentru noi. Da, eu sunt convins că referendumul va avea succes. Ori mergem înainte, ori acolo unde nu vrem să fim”, spune Mihai Ghimpu. Potrivit estimărilor domniei sale, este greșit să afirmi că opţiunea pentru alegeri anticipate ne-ar fi costat mai mult decât cea pentru un referendum, tocmai din cauza instabilităţii și pasivităţii economice ce domneşte în țară în perioada alegerilor.

În ceea ce privește limba, preşedintele interimar a menţionat că noua Constituție va elimina odată pentru totdeauna această problemă. „Vom proceda foarte simplu, vom exclude prevederile legate de limbă din Constituție, mai ales că aceasta e și o recomandare a  Adunarea Parlamentare a Consiliului Europei. Noi avem declarația de independență care nu se modifică. Acolo clar au fost stipulate revenirea la grafia latină și la limba română. Deși cred că ceilalți membri ai Alianței au viziuni similare, acesta este punctul meu de vedere”, a declarat Mihai Ghimpu.

Referindu-se la raioane, Ghimpu crede că oamenii sunt prea conservativi și s-au obișnuit cu această formă de unitate administrativ-teritorială. „Indiferent de denumire, e important ca orice unitate teritorială să aibă posibilități de autogestionare economică. Noua Constituție nu va atinge problema raioanelor”, spune președintele interimar.

Printre alte prevederi ale proiectului noii Constituții se numără demilitarizarea Procuraturii și integrarea europeană.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Blog din Moldova Display Pagerank toateBlogurile.ro