sâmbătă, 20 martie 2010

Limba Română, limba oficială a R. Moldova, potrivit proiectului noii Constituţii

Proiectul noii Constituții a Republicii Moldova, înaintat de Comisia pentru reforma constituțională, prevede modificarea articolului cu privire la limba de stat, astfel încât, dacă proiectul va fi aprobat, limba oficiala de stat a Republicii Moldova va fi limba romana, informează jurnal.md.

Președintele Republicii Moldova este ales de către popor
, prin vot direct, potrivit proiectului noii Constituții. Proiectul mai prevede ca șeful statului poate fi demis înainte de expirarea mandatului doar prin referendum.

O alta modificare importanta propusa de Comisia pentru reforma constituțională este scăderea vârstei de vot la 16 ani. Astfel, dacă va fi adoptat proiectul noii Constituții, tinerii vor putea vota de la 16 ani.

Președintele Comisiei, Victor Popa, a declarat ca proiectul noii Constituții conține 80 de articole modificate și 31 de articole noi, iar în total, noua lege fundamentala va avea 156 de articole, spre deosebire de 143 câte sunt în actuala Constituție.

Comisia pentru reforma constituțională s-a întâlnit sâmbăta pentru a examina proiectul unei noi Constituții a Republicii Moldova, precum și proiectul de lege privind adoptarea Constituției.

Ședința Comisei parlamentare a fost convocata la solicitarea președintelui interimar, Mihai Ghimpu, după ce în cadrul ședinței de vineri a Parlamentului, un grup de deputați, in frunte cu ex-deputatul comunist, actualmente deputat neafiliat, Vladimir Turcan, a inaintat un proiect de lege privind crearea unei comisii parlamentare care sa elaboreze un proiect de lege privind modificarea articolului 78, referitor la modul de alegere a sefului statului.

Proiectul de lege, semnat de catre deputatii neafiliati Vladimir Turcan, Victor Stepaniuc, Svetlana Rusu, Ludmila Belcencova si Valentin Guznac, propune crearea unei comisii parlamentare speciale care sa elaboreze, la randul sau, un proiect de lege cu privire la modificarea articolului 78 din Constitutia Republicii Moldova, care stabileste procedura de alegere a presedintelui Republicii Moldova.

Crearea unei astfel de comisii a starnit mai multe discutii in randul deputatilor, iar presedintele Parlamentului, Mihai Ghimpu, a decis convocarea Comisiei pentru reforma constituțională, care, potrivit lui Mihai Ghimpu, are atribuțiile directe sa examineze modificarea Constituției, inclusiv modificarea art. 78.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Blog din Moldova Display Pagerank toateBlogurile.ro