miercuri, 24 martie 2010

Voronin: Tanarul mort la 7 aprilie a fost aruncat peste geam, la Parlament

Valeriu Boboc, tanarul de 23 de ani care a decedat in violentele din aprilie 2009, a fost lovit si aruncat peste geam, de la etajul 3 sau 4 al Parlamentului, a declarat luni seara fostul presedinte al R. Moldova, Vladimir Voronin, desi pana acum se stia ca victima a fost gasita in alta parte.
Potrivit fostului presedinte al Republicii Moldova, Valeriu Boboc a fost batut in cladirea Parlamentului si apoi a fost aruncat pe geam, de la etajul 3 sau 4.

"L-au gasit sub peretele Parlamentului, atunci, seara, cand se verificau cladirile", a declarat Vladimir Voronin la emisiunea "In PROfunzime" de la Pro TV Chisinau.

Declaratia lui Vladimir Voronin contrazice varianta vehiculata pana in prezent, potrivit careia Valeriu Boboc a fost gasit mort in regiunea Arcului de Triumf din Piata Marii Adunari Nationale, el fiind victima interventiei in forta a organelor de ordine din noaptea de 7 spre 8 aprilie 2009.

Fostul sef al statului sustine ca are informatia despre Valeriu Boboc de la Ministerul de Interne si ca a aflat despre existenta victimei chiar in seara de 7 spre 8 aprilie. Intrebat cine anume l-a informat despre gasirea unui cadavru sub peretele Parlamentului, Vladimir Voronin a raspuns: "Cine? Papuc (fostul ministru de interne - n.r.) sau cine-o mai semnat acolo".

Valeriu Boboc a decedat, potrivit expertilor internationali, in urma loviturilor primite in seara protestelor din 7 aprilie. Familia considera ca tanarul a murit dupa ce a fost batut cu cruzime de catre politie, deoarece corpul este plin de vanatai. Versiunea initiala a politiei a fost ca tanarul s-ar fi intoxicat cu fum in timpul actiunii de protest din 7 aprilie. Ulterior, o expertiza internationala a demonstrat ca Valeriu Boboc a decedat in urma loviturilor.

Intrebat cine este responsabil de uciderea lui Valeriu Boboc, Voronin a raspuns ca este de datoria Procuraturii sa clarifice.

"Eu am dat indicatia ministrului de interne Papuc ca toti politistii care participa la asigurarea ordinii publice sa nu aiba arme de foc", a tinut sa sublinieze Voronin, care a respins afirmatia ca in noaptea de 7 spre 8 aprilie s-a tras cu gloante adevarate. "Prima data aud. Asta e poveste. Nu stiu, n-am fost informat, mie mi se pare ca e poveste", a comentat Voronin.

Nici despre maltratarile din comisariate fostul presedinte pretinde ca nu stie nimic. "Eu despre aceste maltratari aud tot timpul numai de la voi, de la jurnalisti", i-a spus Voronin realizatoarei emisiunii.

"A fost deschisa ancheta de catre Procuratura Generala, au fost pedepsiti peste 300 de oameni, au fost luate toate masurile...Ceea ce discutam noi acuma n-are perspectiva, pentru ca eu n-am fost prezent in aceste comisariate si la concret eu nu pot confirma nici intr-un fel, nici in altul. Am fost informat insa cati au fost retinuti, cati au fost vatamati, inclusiv politisti", a completat fostul presedinte.

In ceea ce priveste interventia in forta din 8 aprilie 2009, din jurul orei 1.00, in Piata Marii Adunari Nationale, Voronin a spus ca au fost decizii comune ale autoritatilor, iar intre timp au fost deschise mai multe anchete.

Fostul lider de la Chisinau a mai declarat ca si pentru el este o enigma cum a ars originalul Declaratiei de Independenta. "Era in seif, intr-o camera speciala cu mai multe safeuri, iar safeul in care se afla era intr-un alt safe", a explicat Voronin. "Am si eu intrebari fara raspuns. De ce prima camera care a luat foc in acea seara a fost Contabilitatea Parlamentului?", a intrebat liderul comunist.

Intrebat daca vrea sa lanseze o ipoteza, Voronin a evitat sa raspunda, spunand ca "Procuratura trebuie sa presupuna de ce. Organele care conduc azi la noi in tara nu sunt interesate sa dea raspuns la aceste intrebari", a adaugat el, reluand acuzatiile la adresa fostei opozitii, intre timp ajuse la guvernare, potrivit carora ar fi fost implicata intr-o tentativa de lovitura de stat.

Intrebat cum isi explica faptul ca biroul presedintelui, care se afla la etajul al treilea al sediului Presedintiei, a fost singurul care a ramas neatins in timpul devastarilor, Voronin a spus ca oamenii din Paza presedintelui au fost singurii care au scos pistoalele, au stat la usi si au avertizat ca vor folosi armamentul.

Voronin a marturisit ca in timpul violentelor s-a refugiat in sediul Guvernului, in biroul premierului de atunci, Zinaida Greceanii, si sustine ca a incercat sa-i convoace aici la dialog pe liderii opozitiei, care se aflau in Piata. "Nu am reusit sa-i adunam nici dupa doua ore jumatate", a spus fostul sef al statului.

Voronin este chemat marti sa depuna marturie la comisia speciala, infiintata pentru a stabili adevarul in legatura cu evenimentele sangeroase din aprilie 2009.  Sursa: NewsIn

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Blog din Moldova Display Pagerank toateBlogurile.ro