sâmbătă, 3 aprilie 2010

Sprijin financiar european masiv, dar condiţionat, pentru Republica Moldova

Reforma constituţională în Republica Moldova se amână! Uniunea Europeană a transmis un semnal clar autorităţilor moldovene să renunţe la intenţia de a schimba acum Constituţia.

„Implementaţi recomandările Comisiei de la Veneţia şi începem dialogul privind liberalizarea regimului de vize la 15 iunie 2010. În plus, sporim finanţarea Republicii Moldova cu 80%”. Declaraţia a fost făcută de preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barosso, la întrevederea avută la Bruxelles cu premierul moldovean Vlad Filat.
Comisia de la Veneţia a recomandat autorităţilor de la Chişinău să modifice în Parlament articolul 78 din Constituţie care a făcut imposibilă, în două rânduri, alegerea şefului statului şi să organizeze alegeri parlamentare anticipate după 16 iunie 2010.
Recomandarea Comisiei de la Veneţia i-a determinat pe trei din cei patru lideri ai coaliţiei de guvernare de la Chişinău să-şi revadă poziţia exprimată la 9 martie privind evitarea alegerilor anticipate prin adoptarea unei noi constituţii prin referendum.
Liderul PL, Mihai Ghimpu, preşedinte interimar al Republicii Moldova a rămas singurul adept al ideii de reformă constituţională, alcătuind în acest sens, prin decret, o comisie care a scris deja o nouă constituţie:
„Am emis decretul în urma înţelegerii a 4 lideri. Nu a fost doar decizia mea. Totul a fost gândit şi conceptual, şi totul absolut. Aşa că sunt nişte lucruri care, dacă o să continue - eu o să deschid parantezele mai târziu. Mie nu-mi place când cineva vrea să fie bun, iar cineva să fie rău. Nu! Eu sunt om de echipă şi pe cei care încalcă regulile de joc, îi rabd până la un timp.
Preşedintele interimar de la Chişinău, Mihai Ghimpu, adeptul revizuirii Constituţiei Mihai Ghimpu a menţionat totuşi că nu va merge la confruntare cu partenerii europeni, urmând ca până la sfârşitul acestei săptămâni să plece la Bruxelles.
Marţi, premierul moldovean Vlad Filat a fost primit de preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barosso. La întrevedere, oficialul european a transmis Chişinăului un semnal foarte clar:
Preşedintele
 interimar de la Chişinău, Mihai Ghimpu, adeptul revizuirii 
Constituţiei„Asteptam ca Moldova sa implementeze recomandarile Comisiei de la Veneţia în ceea ce priveşte reforma constituţională. Dacă o să luaţi decizii corecte şi o să acţionaţi cu determinare - drumul spre integrare europeană va fi mai rapid. În următorii trei ani, asistenţa UE pentru Moldova va spori cu 80 la sută”, a declarat Jose Manuel Barosso.
Mai mult, el a adăugat că în prezent se acţionează ca dialogul privind liberalizarea regimului de vize să demareze la Bruxelles pe data de 15 iunie 2010, adăugând că este important ca Moldova să lucreze la implementarea reformelor interne necesare, care vor accelera procesul de liberalizare a regimului de vize.
La rândul său, premierul moldovean Vlad Filat a dat asigurări că autorităţile Republicii Moldova vor acţiona în strictă conformitate cu recomandările Comisiei de la Veneţia”.
Filat susţine că “evitarea alegerilor anticipate nu este un scop în sine”. Primordial este, în opinia sa, “menţinerea simpatiei şi încrederii pe care o acordă astăzi Moldovei partenerii occidentali”.
Pe de altă parte, şeful Delegaţiei Uniunii Europene la Chişinău, Dirk Schuebel, a declarat recent într-un interviu acordat agenţiei “Info-Prim Neo”UE îşi formulează politicile pentru Moldova exclusiv din interesele UE chiar dacă simte o dependenţă semnificativă de partenerul Federaţia Rusă. (…) Am contacte strânse şi periodice cu ambasadorul Federaţiei Ruse în Republica Moldova, Valeri Kuzimin. Avem întruniri în cadrul cărora facem schimb de opinii cu privire la diverse aspecte ale situaţiei din Republica Moldova”.
Miercuri seară, la Bruxelles, UE va lansa pentru Republica Moldova programul „Rethink Moldova” („Relansăm Moldova”). În cadrul acestuia, Moldova va beneficia de cel mai important suport financiar din partea instituţiilor europene.
Delegaţia guvernamentală a Republicii Moldova, care îl însoţeşte la Bruxelles pe premierul Vlad Filat, a participat la o şedinţă cu membrii Grupului Consultativ al Consiliului Donatorilor, Comisia Europeană, Banca Mondială, Organizaţia Naţiunilor Unite şi instituţiile financiare europene.
Potrivit portalului de ştiri UNIMEDIA, acestea urmează să anunţe despre banii pe care instituţiile europene îi vor aloca pentru implementarea documentului strategic elaborat de Guvernul Republicii Moldova.
Documentul conţine 18 acţiuni prioritare, care urmează a fi implementate în perioada 2010-2013.
Între aletele, acesta prevede o nouă strategie anticorupţie, sistem electronic de supravegherea a traficului rutier, extinderea finanţării sistemului judiciar, reconstrucţia a 5 penitenciare, promovarea şi dezvoltarea capacităţilor tinerilor, reconstrucţia drumurilor naţionale, gazificarea, sistemul energetic, dar şi restructurarea sistemului de sănătate şi dezvoltarea reţelei de şcoli.
Autor: Vitalie Călugăreanu, Deutsche Welle Chişinău
Redactor: Medana Weident

3 comentarii:

  1. acum este important ca guvernul moldovean sa aiba proiecte viabile pt aceste finantari...hristos a inviat...

    te astept la mine pe blog unde discutam despre Legea Lustratiei pe punctul de a fi adoptata: prea putin, prea tarziu?

    RăspundețiȘtergere
  2. PASTE FERICIT TUTUROR CITITORILOR TRIBUNEI BASARABIEI .

    RăspundețiȘtergere
  3. Hristos a înviat! Paste fericit tuturor romanilor.

    RăspundețiȘtergere

Blog din Moldova Display Pagerank toateBlogurile.ro