sâmbătă, 22 mai 2010

Cooperare Rusia - Moldova: întâlnire Putin - Filat

Prim-ministrul Vlad FILAT a avut ieri seara tîrziu, la Sankt-Pertersburg (Rusia), o întrevedere cu omologul său rus Vladimir PUTIN. Premierul rus a spus că se va implica în problema vinului.

În cadrul întrevederii au fost abordate subiecte ce ţin de stadiul actual al relaţiilor bilaterale, problemele existente şi posibilităţile de soluţionare a acestora.

O atenţie deosebită a fost acordată chestiunilor ce ţin de intensificarea cooperării comercial-economice şi îmbunătăţirea condiţiilor de aflare a cetăţenilor moldoveni pe teritoriul Federaţiei Ruse.

Vladimir PUTIN s-a arătat mulţumit de oportunitatea de a discuta cu omologul său din Republica Moldova despre relaţiile bilaterale, menţionînd dinamica dialogului dintre cele două ţări.

Premierul rus a precizat că ştie despre problemele care există în prezent în relaţiile bilaterale, inclusiv cea care ţine de exportul vinurilor moldoveneşti în Federaţia Rusă, şi a menţionat că se va implica în soluţionarea lor.             

Prim-ministrul Vlad FILAT a spus că înţelegerile la care s-a ajuns anterior, inclusiv în cadrul precedentei întrevederi cu Vladimir PUTIN la Yalta, dar şi a discuţiilor ulterioare pe care le-a avut cu omologul său rus, se implementează. 

Vlad FILAT a invocat în context şedinţa comisiei interguvernamentale moldo-ruse, în cadrul căreia au fost identificate soluţii pentru dinamizarea relaţiilor comercial-economice.

Referindu-se la problema transnistreană, Prim-ministrul Republicii Moldova a menţionat că Guvernul demonstrează prin acţiuni concrete că este pentru dialog şi doreşte soluţionarea problemei pe cale paşnică.

„Trebuie să luăm decizii în beneficiul cetăţenilor”, a spus Vlad FILAT.

Premierul s-a referit şi relaţiile comercial-economice dintre cele două ţări, fiind menţionat în special exportul vinurilor moldoveneşti în Federaţia Rusă. Prim-ministrul a menţionat progresul înregistrat în această direcţie, dar şi problemele care au rămas. Părţile au convenit că în scurt timp vor fi deschise noi terminale pentru exportul vinului moldovenesc în Rusia.

În cadrul întrevederii, s-a discutat şi despre oportunităţile investiţionale pe care le oferă ţara noastră, fiind menţionat interesul Republicii Moldova pentru investiţiile străine.

Prim-ministrul Republicii Moldova a spus că pentru Guvern este o prioritate protecţia socială a cetăţenilor noştri aflaţi în Federaţia Rusă, dar şi îmbunătăţirea condiţiilor de şedere a lor în această ţară. În context, s-a convenit că, în scurt timp, termenul de înregistrare a cetăţenilor moldoveni pe teritoriul Federaţiei Ruse va fi extins de la 3 la 30 de zile. 

„În general, pledăm pentru relaţii pragmatice, bazate pe realism. În programul de activitate al Guvernului este clar stipulat că ne dorim relaţii de parteneriat strategic cu Federaţia Rusă”, a precizat Vlad FILAT.                      

Vladimir PUTIN a menţionat disponibilitatea ţării sale de a dezvolta relaţiile cu Republica Moldova în baza beneficiului reciproc.

Cei doi premieri au pledat pentru menţinerea dialogului permanent în vederea dezvoltării continue a relaţiilor bilaterale.

Serviciul de presă al Guvernului RM

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Blog din Moldova Display Pagerank toateBlogurile.ro