luni, 24 mai 2010

Rusia despre declarațiile lui Filat: „RM s-a autoprogramat sceptic”

Rusia este nemulţumită de comentariile autorităţilor de la Chişinău pe marginea declaraţiei semnate de preşedintele ucrainean, Victor Ianukovici şi preşedintele rus, Dmitrii Medvedev. Potrivit unui comunicat al ministerului rus de externe, autorităţile de la Moscova cred că Republica Moldova a avut din start o atitudine sceptică față de declarația semnată la Kiev.

„Autoritățile moldovenești, probabil, s-au programat din timp pentru o interpretare sceptică a semnalului de la Kiev, manifestându-și deschis îndoielile față de impactul politic și juridic asupra soluționării conflictului”, se arată în declarație.

Oficialii ruşi, la rândul lor, s-au arătat sceptici față de adevăratele intenții ale autorităţilor moldovenești în ceea ce privește rezolvarea conflictului transnistrean. „Nu am vrea să credem că după apelurile stringente de a se ajunge la o înțelegere imediată se ascunde intenția de presiune asupra oponentului, în schimbul unei înțelegeri de la egal la egal”, se spune în declarația Ministerului de Externe.

„Federația Rusă pune bazele medierii sale în ce privește soluționarea problemei și suntem interesați în restabilirea integrității teritoriale a Republicii Moldova și în consolidarea suveranităţii şi neutralităţii constituţionale a acesteia”, au ținut să menționeze autoritățile Ministerului rus de Externe.

Ambasadorul Federaţiei Ruse în Republica Moldova, Valerii Kuzmin, a declarat anterior, pentru Jurnal TV, că Rusia nu priveşte Republica Moldova şi Transnistria ca pe niște părţi egale.

La 18 mai, premierul Vlad Filat a făcut publică poziţia guvernului de la Chişinău privind declaraţia semnată de Medvedev şi Ianukovici. Potrivit lui Filat, Moldova ar trebui cât mai rapid să lanseze negocieri constructive cu partea transnistreană în format internaţional, condiţia principală fiind începerea consultarilor pentru transformarea operatiunilor de menţinere a păcii şi retragerea armamentului rus din zona de conflict.
sursa: jurnal.md
foto: jurnal.md
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Blog din Moldova Display Pagerank toateBlogurile.ro