luni, 17 mai 2010

Rusia, nemultumita de "rescrierea istoriei" in fostele republici sovietice

Directorul adjunct al institutului tarilor CSI, Igor Siskin, a declarat ca in toate fostele republici sovietice, in afara de Belarus si, partial, Armenia, predarea trecutului istoric comun cu Rusia se face pe conceptia ocupatiei ruse si a luptei seculare pentru eliberarea nationala.

Potrivit INFOTAG, care citeaza portalul "Materic" (Continentul), la aceasta concluzie a ajuns Siskin comentand rezultatele analizarii a 187 de manuale de istorie din 12 foste republici sovietice. Autorul sustine ca rescrierea istoriei s-a referit in aceeasi masura si la marele razboi pentru apararea patriei, mentionand in special falsificarea istoriei in Republica Moldova, in tarile Baltice, Georgia si Ucraina, relateaza portalul Moldova Azi.

In opinia cercetatorului, in Republica Moldova se desfasoara o lupta pentru linia strategica de dezvoltare a tarii intre doua forte principale: intre moldovocentristi (independenta si de Moscova, si de Bucuresti) si romanocentristi (independenta de Rusia pentru unirea cu Romania). Astfel, exista si doua variante de rescriere a istoriei.

Potrivit primei versiuni, in istoria postsovietica URSS poarta numai o parte din vina, pentru declansarea celui de-Al Doilea Razboi Mondial si se foloseste termenul "marele razboi pentru apararea patriei". In a doua versiune, in "istoria romanilor" nu numai ca nu exista acest concept, dar practic nici nu exista Victoria.

Autorul si colegii cai considera ca falsificarea istoriei despre marele razboi pentru apararea patriei in manuale "nu este o boala a cresterii noilor sisteme de invatamant si nici vreo greseala sau vointa rea a cuiva, ci o consecinta legala a prabusirii URSS, orientata de elitele nationale spre edificarea nu doar a unor state independente, ci a unor state independente de Rusia".

Oamenii de stiinta rusi aprecieaza ca, odata cu trecerea anilor, la mentinerea vectorului centrifug, tendintele negative in rescrierea istoriei vor creste si mai mult si vor "otravi" intr-o masura mai mare relatiile Rusiei cu tarile vecine.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Blog din Moldova Display Pagerank toateBlogurile.ro