marți, 11 mai 2010

Rusia vrea sa-si majoreze investitiile in Romania

Rusia isi propune sa contribuie la consolidarea investitiilor ruse in sectoarele strategice ale economiei romanesti, in primul rand in domeniul petrolier si energetic, dar si in cel metalugic, inclusiv prin participarea la privatizarea intreprinderilor de stat care mai exista in Romania.

Romania figureaza ca subcapitol separat in lista obiectivelor de interes pentru Federatia Rusa, potrivit unui document postat pe site-ul MAE rus. Documentul, elaborat de Ministerul rus de Externe si aprobat de presedintele Dmitri Medvedev, constituie o propunere de schimbare a doctrinei de politica externa a Moscovei, care sa tina seama de motivatii economice.

"Criza a demonstrat ca Rusia nu se poate dezvolta singura - trebuie sa se sprijine pe cineva", a apreciat o sursa din MAE rus, citata de editia in limba rusa a revistei Newsweek.

Proiectul intitulat "Programul pentru folosirea eficienta si sistematica a factorilor de politica externa pentru dezvoltarea pe termen lung a Federatiei Ruse" prevede consolidarea relatiilor cu Uniunea Europeana si Statele Unite, descrise drept partenerii preferabili. Principalul motiv pentru aceasta schimbare neasteptata in politica externa rusa, in special in ceea ce priveste Occidentul, il reprezinta nevoia de investitii pentru modernizarea economiei si infrastructurii.

Rusia isi propune crearea asa-numitelor "aliante pentru modernizare" cu partenerii cei mai importanti din Europa si cu UE in ansamblu, folosirea potentialului tehnologic american si depasirea restrictiilor care se mai mentin inca in SUA in privinta transferului de tehnologii superioare catre Rusia, formarea de parteneriate sau aliante tehnologice cu tari ca Brazilia, India, China, Coreea, Singapore.

Institutiile abilitate din Federatia Rusa ar urma sa elaboreze o lista de tehnologii si procese tehnologice de care dispun partenerii externi si care prezinta interes pentru Rusia. Programul vorbeste si despre necesitatea identificarii inclusiv a tehnologiilor avansate aflate in dotarea nu doar a companiilor de stat, ci si private, din mediul stiintific, de cercetare si academic.

Romania figureaza ca subcapitol separat in lista obiectivelor de interes pentru Federatia Rusa, documentul subliniind necesitatea de a contribui la fortificarea business-ului rusesc in sectoarele strategice ale economiei romanesti, in primul rand in complexul petrolier si energetic, in metalurgia feroasa si neferoasa, inclusiv prin participarea la privatizarea intreprinderilor de stat care inca functioneaza in Romania.

Alta prioritate in relatiile cu Romania este amplificarea cooperarii in sectorul de gaze, inclusiv asigurarea tranzitului gazelor rusesti pe teritoriul Romaniei, dar si construirea si exploatarea depozitelor subterane de gaze pe teritoriul romanesc. 
Sursa: NewsIn

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Blog din Moldova Display Pagerank toateBlogurile.ro