miercuri, 19 mai 2010

Sergiu Mocanu: Republica Moldova trebuie să se integreze în UE fără Transnistria

Doar prin decuplarea Transnistriei şi prin urmarea modelului cipriot, Republica Moldova ar avea o şansă de a se integra în Uniunea Europeană. De această părere este fostul consilier prezidenţial şi liderul Mişcării Acţiunea Noastră, Sergiu Mocanu. Declaraţia a fost lansată astăzi, 19 mai, în cadrul unei conferinţe de presă.

Liderul Mişcării Acţiunea Noastră, Sergiu Mocanu  consideră că Republicii Moldova trebuie să i se ofere șansa de a se integra în Uniunea Europeană cu teritoriile pe care le controlează, urmând să recupereze Transnistria în timp, cu ajutorul partenerilor occidentali prin democratizarea, demilitarizarea și decriminalizarea zonei.

Mocanu consideră că declarația Medvedev – Ianukovici, constituie începutul unei noi campanii de expansiune politico – militară a Rusiei în spațiul fostei Uniuni Sovietice.

„ Declaraţia conţine un ultimatum - Republica  Moldova ori va fi rusească ori nu va fi deloc”, subliniază fostul consilier prezidenţial.

Sergiu Mocanu consideră că reacţia Guvernului este inadecvată şi a menţionat că Republica Moldova nu trebuie să fie rezonabilă în declaraţii, „noi trebuie să fim priviţi ca un „stat problemă”.

„A cere Rusiei, în această situație, pe un ton prudent și abia perceptibil, retragerea Armatei de pe teritoriul suveran al țării tale și să mai pretinzi că faci în premieră un act de curaj, este, cel puțin, o rătăcire politico-diplomatică”, susţine Mocanu.

UNIMEDIA aminteşte că declaraţia Medvedev – Ianukovici a fost semnată în urma vizitei preşedintelui rus în Ucraina, din 17-18 mai. Formatul de negocieri 5+2 aplicat pentru soluţionarea diferendului transnistrean include Federația Rusă, Ucraina, OSCE, Moldova, Transnistria, SUA și UE - observatori. 

Sursa: UNIMEDIA
Foto: karadeniz-press.ro

4 comentarii:

  1. Sunt alaturi de voi, ar fi o pierdere, sunt si ei romani. Transnistria a suferit destul merita ceva mai bun. Sa nu ne pierdem speranta unirea se va face noi cei care traim in Romania (cel putin eu) vad astfel mersul. Romania pierde Ardealu si recastiga Moldova, e cam trist, dar sa nadajduim spre Domnul ca va fi bine.

    numai bine,
    Marius Pope
    Ro. - Bucuresti

    RăspundețiȘtergere
  2. îmi pare rau sa te te "dezamăgesc" Marius, dar România nu va pierde în veci Ardealul și sigur se va reuni cu Basarabia, cat de curand. Ungurii, pentru ca le ei de gândești, nu reprezinta decât 8% și multi dintre ei s-au roamânizat si nu au niciun interes in sensul asta, politicienii se gandesc la prostii.

    RăspundețiȘtergere
  3. Sergiu Mocanu a fost consilierul pentru chestiuni speciale ale lui Voronin.Pentru a avea aceasta functie e si normal sa fii verificat si de KGB si de FSB.Domnia sa a trecut testul! Inseamna ca Voronin si echipa a avut alaturi un om de nadejde !
    Din acest motiv,cred ca nu prea are dreptul moral sa ne dee tot felul de sfaturi...

    RăspundețiȘtergere
  4. Nu, nu si iarasi nu!
    Moldova nu trebuie sa renunte la Transnistria!
    Aceasta metastaza sovieto-neo-comunista, picior de pod pentru expansiunea neo-imperialismului ruseasc, trebuie distrusa. Se pare ca si UE intelege ca acest lucru este imperios necesar.
    Faptul ca un consilier al ex-pres. Voronin "sugereaza" renuntarea la Transnistria in scopul accelerarii integrarii europene (!?!) este un argument in plus in favoarea rezolvarii in forta a problemei Transnistriei, fara nici un compromis.

    Stefan cel Mare, Mihai Viteazul, Iancu de Hunedoara

    RăspundețiȘtergere

Blog din Moldova Display Pagerank toateBlogurile.ro