vineri, 2 iulie 2010

Academia de Științe a Moldovei ar putea condamna ocupația sovietică în cel mult două săptămâni. Academicieni: "O tragedie a poporului Basarabiei, începutul ocupaţiei sovietice, un act de cotropire"

"O tragedie a poporului Basarabiei, începutul ocupaţiei sovietice, un act de cotropire". Așa au comentat mai mulți membri ai Academiei de Științe a Moldovei ziua de 28 iunie 1940, atât sub aspect ştiinţific, cât şi istoric.


Solicitați de UNIMEDIA, responsabilii de la serviciul de presă al Academiei de Științe au declarat că a fost formată o comisie constituită din savanţi-istorici, jurişti, membri ai AŞM în frunte cu academicianul Andrei Eşanu, care au misiunea de a elabora o opinie consolidată, argumentată din punct de vedere ştiinţific, istoric şi juridic referitor la data de 28 iunie 1940, pe care o vor prezenta în cel mult două săptămâni.

„E de datoria comunităţii ştiinţifice de a expune public punctul de vedere, ştiinţific argumentat, referitor la ziua de 28 iunie 1940,  pe care unii o consideră drept o zi a ocupaţiei de către regimul stalinist, alţii – o zi a eliberării”, a menţionat acad. Teodor Furdui, prim-vicepreşedinte al Academiei de Științe.

Amintim că președintele interimar Mihai Ghimpu a emis un decret prin care ziua de 28 iunie 1940 a fost decretată ca fiind zi a ocupației sovietice. Acest decret a generat discuții contradictorii în societate, iar Duma de Stat a Federației Ruse a exprimat un punct de vedere, prin care a condamnat decretul lui Mihai Ghimpu.

Sursa: UNIMEDIA

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Blog din Moldova Display Pagerank toateBlogurile.ro