duminică, 17 octombrie 2010

Opinii: Republica Moldova intre est si vest

Dupa ce, in data de 28 septembrie 2010, presedintele intermiar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, a semnat decretul de dizolvare a Parlamentului, alegerile anticipate au devenit o certitudine.

La data de 28 noiembrie, cetatenii moldoveni vor merge la urne pentru a-si alege noua conducere statala sperand intr-o limpezire a situatiei politice din tara, situatie care, de mai bine de un an se scalda in apele tulburi ale imposibilitatii alegerii presedintelui de stat.

Pericolul iminent in Republica Moldova il reprezinta posibilitatea revenirii la putere a partidului comunist condus de Vladimir Voronin, partid ce are in continuare o puternica sustinere electorala. Daca "revolutia twitter", care a zgudit tara in aprilie 2009, a facut ca balanta puterii sa se incline, la acel moment, catre partidele de opozitei, in clipa de fata este cunoscut turul de forta pe care Vladimir Voronin l-a efectuat in diferite zone ale tarii in sprijinul partidului care il reprezinta.

Liderul, cu puternice afinitati spre Kremlin, este in momentul de fata un adversar de temut, tinand cont si de ultimele disensiuni aparute intre membrii Aliantei pentru Integrare Europeana, alianta ce sa afla in momentul de fata la putere.

Mhiai Ghimpu, Vlad Filat, Marian Lupu si Serafim Urechean, liderii politici ai celor patru partide membre AIE, au ajuns sa se sicaneze reciproc, creand astfel un culoar favorabil partidului comunist, chiar daca Mihai Ghimpu sustine ca "nu este o cearta, este expunerea unor puncte de vedere".

"Dupa 28 noiembrie, noi ne vom intalni si ne vom aseza din noua la masa. Nimeni nu poate duce la bun sfarsit programul pe care ni le-am asumat noi, toti patru", a precizat presedintele interimar al Republicii Moldova, citat de unimedia.md.

Ramane de vazut care va fi, pana la urma, rezultatul acestor tensiuni de natura politica si cat de mult vor conta ele in deciderea rezultatului alegerilor din noiembrie. Cert este ca, atat Marea Britanie, cat si Germania sustin continuarea drumului de integrare europeana al Republicii Moldova, drum ce pare mult mai aproape de ideologia politica a actualei coalitii de guvernare. Sursa: Ziare.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Blog din Moldova Display Pagerank toateBlogurile.ro