duminică, 2 ianuarie 2011

Relatiile Romaniei cu R. Moldova: Un parcurs fara precedent in 2010

Relatiile dintre Romania si Republica Moldova au cunoscut o evolutie ascendenta pe parcursul anului 2010, avand perspective de o dezvoltare si mai buna in anul 2011. In 2010, au fost semnate 15 acorduri intre cele doua state, avand loc un sir de vizite si intrevederi reciproce, inclusiv la cel mai inalt nivel.

Schimbarea guvernarii de la Chisinau in urma alegerilor parlamentare din 29 iulie 2009 si instalarea unui nou guvern la finele lunii septembrie au contribuit la restabilirea relatiilor, astfel ca unul dintre primele decrete ale presedintelui interimar Mihai Ghimpu si prima hotarare a guvernului condus de Vlad Filat a fost abolirea regimului de vize pentru cetatenii romani. La inceputul lunii noiembrie 2009, premierul Vlad Filat a intreprins o vizita la Bucuresti, unde a semnat Acordul privind micul trafic la frontiera, blocat de autoritatile comuniste timp de mai bine de un an.

Astfel, anul 2010 incepe "cu dreptul" pentru relatiile dintre Bucuresti si Chisinau, iar primul eveniment de anvergura in aceasta privinta poate fi considerata vizita lui Traian Basescu la Chisinau, la invitatia presedintelui interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, la sfarsitul lui ianuarie.

Presedintele roman, in fruntea unei delegatii care a inclus mai multi ministri si politicieni a avut intrevederi cu intreaga conducere de varf de peste Prut si a intreprins o vizita si la Cahul, unde a vizitat inclusiv sediul viitorului consulat al Romaniei.

Printre chestiunile importante discutate atunci, la care s-a revenit pe parcursul anului, a fost promisiunea facuta de presedintele roman de a acorda Republicii Moldova un grant in valoare de 100 milioane de euro, in patru rate pe parcursul a patru ani. Traian Basescu a mai exprimat atunci sprijinul neconditionat al Romaniei pentru parcursul de integrare europeana a tarii vecine si a vorbit despre amplificarea schimburilor universitare dintre cele doua state.

Vizita intreprinsa de Presedintele Romaniei, Traian Basescu, la Chisinau a fost una foarte importanta, iar relatia dintre cele doua state s-a imbunatatit considerabil, a declarat la scurt timp dupa aceasta prim-ministrul Republicii Moldova, Vlad Filat.

Nou punct de frontiera inaugurat

La 15 februarie, punctul de trecere a frontierei dintre Romania si Republica Moldova - Radauti-Lipcani, in partea de nord a frontierei dintre cele doua state, a fost inaugurat in prezenta premierului moldovean Vlad Filat si a ministrului roman de atunci al administratiei si internelor Vasile Blaga. Deschiderea podului a constituit unul din subiectele aflate pe agenda relatiilor romano-moldave in ultimii doi ani.

La 1 martie, a inceput depunerea actelor pentru dobandirea acordului de mic trafic la frontiera, in conformitate cu Acordul semnat in noiembrie 2009.

La 27 martie, de ziua Unirii Basarabiei cu Romania in 1918, la Chisinau se afla presedintele Camereri Deputatilor, Roberta Anastase, care participa impreuna cu presedintele parlamentului si presedintele interimar al tarii, Mihai Ghimpu, la unele manifestatii dedicate acestui eveniment.

Iar la 30 martie, ambasadorul Romaniei la Chisinau, Marius Lazurca, a inmanat scrisorile de acreditare presedintelui interimar, la un an dupa ce fostul ambasador, Filip Teodorescu, a fost expulzat de catre fostele autoritati comuniste.

Iar la 31 martie, premierul Emil Boc a efectuat o vizita de lucru la Chisinau, unde impreuna cu omologul sau Vlad Filat a inmanat primele permise de mic trafic. Emil Boc a avut intrevederi cu conducerea de varf a acestei tari, in care au fost discutate perspectivele colaborarii intre cele doua state. Romania a fost, este si va fi un sustinator neconditionat al drumului european al Republicii Moldova, a declarat cu acel prilej Emil Boc.

La 27-28 aprilie presedintele interimar de la Chisinau, Mihai Ghimpu intreprinde o vizita in Romania, la invitatia lui Traian Basescu.

Consulate noi

La 9 iulie, Romania a inaugurat consulatele sale la Balti si Cahul, chestiune care a fost pe agenda relatiilor bilaterale dintre cele doua state incepand cu anul 2007 si care era blocata de fostele autoritati de la Chisinau. Inaugurarea consulatului de la Balti a avut loc in prezenta ministrilor de externe ai Romaniei si Republica Moldova - Teodor Baconschi si, respectiv, Iurie Leanca. Deschiderea celor doua consulate romanesti la Balti si Cahul reprezinta pietre de hotar ale unei noi etape a relatiilor dintre Romania si Republica Moldova, a declarat Teodor Baconschi, la inaugurarea consulatului de la Balti.

Iurie Leanca, a declarat la randul sau ca inaugurarea celor doua consulate este un eveniment definitoriu pentru relatiile dintre cele doua state, care demonstreaza cu pregnanta ca in momentul in care a fost creat noul guvern de la Chisinau, relatiile au revenit in albia fireasca, bazandu-se pe valori europene, relatii pragmatice si interes comun.

Buna dezvoltare a relatiilor dintre cele doua state a fost accentuata si in timpul inundatiilor din vara anului 2010 pe raul Prut, Romania fiind prima tara care a acordat ajutor Republicii Moldova, chiar daca in acel moment se confrunta cu aceleasi probleme. Romania a acordat ajutor umanitar si tehnic, precum si echipe de salvatori. O parte din grantul de 100 milioane de euro a fost redirectionat pentru lichidarea consecintelor inundatiilor din Republica Moldova.

La 21 iulie, a fost acreditat ambasadorul Republicii Moldova la Bucuresti, Iurie Renita, dupa ce Chisinaul isi rechemase ambasadorul in aprilie 2009.

La 29 septembrie, Teodor Baconschi intreprinde o noua vizita la Chisinau, unde participa inclusiv la inaugurarea Institutului Cultural Roman "Mihai Eminescu".

Iar la 8 octombrie, Republica Moldova inaugureaza Consulatul sau la Iasi.

La 8 noiembrie, Vlad Filat a intreprins o vizita la Bucuresti unde a semnat mult-discutatul Tratat dintre Romania si R.Moldova privind regimul frontierei de stat, colaborarea si asistenta mutuala in probleme de frontiere. Din partea Romaniei, documentul a fost semnat de catre ministrul Teodor Baconschi.

Anul 2011 ar putea fi o continuare a evolutiilor din anul curent, existand toate premisele necesare pentru aceasta, inclusiv dupa alegerile parlamentare anticipate din Republica Moldova care au readus la guvernare partidele din Alianta pentru Integrare Europeana. Sursa: Ziare.com cu referire la AGERPRES

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Blog din Moldova Display Pagerank toateBlogurile.ro