miercuri, 2 martie 2011

Berlinul propune Chisinaului sa studieze din interior organizarea statului german

Reprezentantul Ministerului Federal al Afacerilor Externe din Germania pentru Europa de Est, Caucaz si Asia Centrala, Patricia Flor, a propus Republicii Moldova si Transnistriei sa studieze din interior caracteristicile organizarii statului german.

"Participam la toate discutiile si putem oferi anumite proiecte. Noi v-am trimis o invitatie in Germania pentru ca, impreuna cu colegii din Republica Moldova, sa va familiarizati cu caracteristicile organizarii statului german, sa aflati, de exemplu, care sunt mecanismele pe care le folosim in solutionarea litigiilor", a spus Patricia Flor, potrivit Unimedia.

Flor a precizat ca din cauza conflictului transnistrean, sufera oameni, iar situatia socio-economica poate fi imbunatatita.

Potrivit diplomatului german, Germania, in calitate de membru al Uniunii Europene, sprijina ambele parti ale conflictului transnistrean si a indemnat la reluarea negocierilor oficiale.

In 2010, Germania a lansat o serie de initiative in vederea solutionarii dosarului transnistrean, care a devenit o prioritate pe agenda comunitatii internationale. In iunie, cancelarul german Angela Merkel l-a surprins pe presedintele rus Dmitri Medvedev cu o propunere neobisnuita - daca Rusia este interesata in cooperarea cu Europa, in special pe probleme de securitate, ar trebui sa ajute la rezolvarea conflictului din Transnistria, potrivit NewsIn.

Propunerea lui Merkel este ca Rusia, impreuna cu Ucraina, R.Moldova, Tiraspol, OSCE, Uniunea Europeana si Statele Unite sa relanseze negocierile in formatul 5 + 2.

Germania vrea ca Rusia sa-si retraga in cele din urma trupele din Transnistria, astfel incat R. Moldova sa poate castiga din nou controlul intregului teritoriu al tarii. In acelasi timp, Tiraspolului i s-ar putea acorda un anumit grad de autonomie. In schimb, Merkel ofera Rusiei ceva ce isi doreste de mult: infiintarea unui Comitet politic si de securitate UE- Rusia, unde Europa si Rusia ar conlucra mai strans in operatiuni de administrare a crizelor civile si militare.

Dupa oferta facuta de Merkel, Rusia nu si-a dat insa acordul de reluare a negocierilor 5 + 2, cu atat mai putin nu a luat in considerare retragerea trupelor.

Subiectul Transnistria a fost reluat insa de Merkel si Medvedev in octombrie. Ulterior, presedintele rus, Dmitri Medvedev, a declarat ca negocierile privind reglementarea conflictului transnistrean vor fi reluate dupa incheierea procesului electoral din Republica Moldova.

O runda de consultari neoficiale in formatul 5+2 a avut loc luna trecuta la Viena, insa, Tiraspolul si Moscova au lasat sa se inteleaga ca exista inca divergente pe aceasta tema. Noi negocieri privind conflictul transnistrean vor avea loc la Viena la inceputul lunii aprilie.Sursa: Ziare.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Blog din Moldova Display Pagerank toateBlogurile.ro