luni, 27 iunie 2011

Marian Lupu ii cere socoteala lui Basescu

Presedintele interimar din Republica Moldova, Marian Lupu, si-a exprimat intentia de a-i telefona presedintelui roman, Traian Basescu, si de a-i convoca pe ambasadorii UE in Republica Moldova, pentru a afla despre ce mandat a vorbit Vlad Filat atunci cand s-a intors de la Bruxelles.

"Voi convoca o sedinta cu toti ambasadorii statelor membre UE, cu seful delegatiei UE, al Comisiei UE la Chisinau pentru a solicita anumite raspunsuri la intrebarile pe care le avem", a declarat Marian Lupu in cadrul unei emisiuni TV, citat de Jurnal de Chisinau.

"Ceea ce face domnul prim-ministru inseamna mandat de peste hotare. Urmeaza intrebarea a cui este blagoslovenia si al cui este mandatul pentru asemenea actiuni?" se intreaba liderul democratilor.

Marian Lupu a spus ca-l va intreba si pe presedintele Romaniei, Traian Basescu, despre ce a discutat cu Vlad Filat. "Sa stiti ca voi da telefon ca sa vorbesc cu domnul presedinte Basescu sa vad ce s-a discutat si sa discutam situatia creata aici la Chisinau", a spus Lupu.

"Conflictul initiat de catre PLDM nu-mi pare unul intamplator. Se face tocmai in preajma primelor sedinte ale consiliilor raionale. Situatia va fi una foarte clara dupa sedinta. Am invitat colegii mei la sedinta, dar nu am certitudinea ca vor veni", a mai spus Lupu, anuntand convocarea iminenta a consiliului AIE.

Vlad Filat a declarat, vineri, ca prim-vicepresedintele PD, Vlad Plahotniuc, ar manevra din umbra "multe lucruri urate care se intampla in tara". Premierul a facut aceste declaratii in cadrul unui briefing in care a vorbit despre vizita pe care a intreprins-o joi la Bruxelles. Tot saptamana trecuta, Filat s-a intalnit cu Traian Basescu.

Competitie intre premier (PLDM) si presedintele interimar (PD)

Luptele interne din alianta de guvernare din Moldova au atins punctul critic dupa ce Filat l-a numit pe Plahotniuc "papusarul" scenei politice moldovene, care a "iesit prea mult in fata". Filat si Lupu, doi lideri importanti ai aliantei de guvernare, AIE, sunt inclestati, zilele acestea, intr-o lupta pentru reforma justitiei.

Profitand de plecarea lui Filat la Bruxelles, Lupu a semnat un decret cu privire la infiintarea unui consiliu pentru reformarea organelor de drept si a justitiei, organ despre crearea caruia la Guvern se discuta de mai mult timp. Unul dintre conducatorii noului organism este chiar controversatul politician Vladimir Plahotniuc.

Membri ai consiliului lui Lupu mai sunt presedintele Curtii Supreme de Justitie, Ion Muruianu, acuzat de degradarea situatiei din sistemul judecatoresc, si deputatul PD Alexandru Stoianoglo, care a votat anul trecut impotriva lichidarii judecatoriilor economice.

Din cei 30 de membri ai consiliului, cinci sunt deputati, dintre care doi de la PCRM (Maria Postoico si Sergiu Sarbu), doi de la PD (Aurel Baiesu si Alexandru Stoianoglo) si un deputat PL (Victor Popa). Deputati PLDM nu fac parte din componenta consiliului.

PLDM este reprezentat in aceasta structura de ministrul Justitiei, Oleg Efrim, si ministrul de Interne, Alexei Roibu. Ambii insa au aflat din presa ca au fost inclusi in componenta consiliului.

Decretul lui Lupu l-a surprins neplacut pe Filat, facandu-l initial sa declare ca in spatele acestei initiative sta acelasi "papusar" din PD. Ulterior, a decis sa renunte la initiativa guvernamentala de a crea acelasi consiliu, pentru a evita un nou "show dezgustator" in alianta.

Potrivit analistilor moldoveni, noul razboi dintre PLDM si PD pentru intaietate in promovarea reformelor in justitie nu este altceva decat o lupta intre cei care vor sa taie tentaculele controlului asupra justitiei si cei care vor sa pastreze acest control. Vicepresedintele Consiliului Baroului Avocatilor, Ion Paduraru, crede ca Marian Lupu si cei care stau in spatele lui sunt interesati sa pastreze controlul asupra justitiei. 
Sursa: Ziare.com

2 comentarii:

  1. REFORMELE IN RM

    Stam cu sfletul la gura
    De la ce sa- ncepem oare
    Primul pas, de anvergura
    In reforma Tarisoarei

    Si lasam sa fie dura
    Cum a spus-o Gimpu- Iute,
    Scoatem deci omul lui P..
    Si numim omul lui F…

    Parca nimeni nu se plange
    De valori si de principii
    Vom numi omul lui L..
    Ca-ci oricum e omul P…

    Iurie Osoianu 26 07 2011

    RăspundețiȘtergere
  2. Ori Vlad Filat,ori Vlad plahatniuc sau Marian Lupu sunt din aceeasi gasca.Numai BANII sunt Dumnezeul lor.Iar TRADAREA PENTRU BANI este a doua natura a acestora.

    RăspundețiȘtergere

Blog din Moldova Display Pagerank toateBlogurile.ro