vineri, 19 august 2011

Basescu, despre Istoria romanilor: Nu ne suparam pe Chisinau, dar o sa tinem minte!

Presedintele Traian Basescu a comentat, joi, la Sulina, decizia autoritatilor de la Chisinau de a comasa disciplinele Istoria romanilor si Istoria universala intr-un curs unic, numit "Istorie", spunand ca acesta nu este un motiv de suparare, dar este, totusi, un fapt de retinut.

"Pentru noi este o dezamagire decizia Chisinaului. Asa o interpretam politic. Este greu de inteles, cu atat mai mult cu cat acum doi ani au fost solicitate carti de istoria romanilor", a spus presedintele Basescu.

"Anul acesta am predat cele 450.000 de manuale de istorie a romanilor si tocmai anul aceasta se scoate din programa istoria romanilor", a subliniat Basescu. "Dar am inteles ca istoria romanilor ramane in interiorul noilor carti. Oricum, nu ne vom supara pe Republica Moldova, indiferent ce decizie ia cu privire la invatarea istoriei romanilor. Dar o sa tinem minte", a adaugat presedintele in aplauzelor tinerilor romani din afara granitei, reuniti in tabara de la Sulina.

"Cu sau fara 'Istoria romanilor' la Chisinau, noi ne bucuram ca veniti sa studiati, sa locuiti si sa munciti in Romania. Aceasta ma face sa va respect foarte mult", le-a mai spus seful statului.

In fiecare vara, sub patronajul Presedintiei romane, la Sulina se organizeaza tabara pentru copii si tineri etnici romani din afara granitelor. Evenimentul este organizat de Departamentul pentru Romanii de Pretutindeni si poarta denumirea "Comunitati romanesti, identitate europeana".

Declaratiile presedintelui pe tema manualelor de istorie de la Chisinau intervin in contextul unei decizii a Ministerului Educatiei din R. Moldova care a starnit controverse. Ministrul educatiei de la Chisinau a anuntat ca incepand cu acest an de invatamant, disciplinele "Istoria romanilor" si "Istorie universala" vor fi cumulate, pentru a descongestiona curricula scolara. Ministrul educatiei, Mihai Sleahtitchi, a precizat ca istoria romanilor va fi studiata in continuare in scolile din Republica Moldova, dar cumulata cu istoria universala si istoria locala. Astfel, manualul unic de istorie unic comaseaza 50 la suta din materialul de la istoria universala, 45 la suta din cel al istoriei nationale si 5 la suta din istoria localitatii de resedinta a elevului.

Liberalii moldoveni, membri ai coalitiei de guvernare, au condamnat insa decizia Guvernului si au solicitat Ministerului Educatiei restabilirea in mod urgent a celor doua discipline de studiu - Istoria romanilor si Istoria universala. Ceilalti membri ai coalitiei de guvernare, democratii presedintelui interimar Marian Lupu, nu si-au anuntat pozitia referitoare la acest subiect.

Circa 20 de tineri liberali moldoveni au protestat joi la Chisinau fata de decizia guvernului de a elimina "Istoria romanilor" din programa scolara, relateaza Publika TV. Deghizati in personaje istorice, tinerii au organizat un flash-mob prin care au cerut ca aceasta disciplina sa fie studiata prioritar in scoli. Ei spun ca exista riscul studierii superificiale a acestui obiect, daca este comasat cu istoria universala. Tinerii au inscenat o lectie de istorie prin care au aratat cum ar putea fi omise anumite evenimente istorice. 
Sursa: NewsIn

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Blog din Moldova Display Pagerank toateBlogurile.ro