sâmbătă, 24 martie 2012

94 de ani de la unirea Basarabiei cu Romania - tensiuni, marsuri si concerte

Aniversarea Unirii Basarabiei cu Romania provoaca tensiuni la Chisinau. In timp ce pro-unionistii se pregatesc sa celebreze, printr-o serie de manifestari, crearea Romaniei Mari, comunistii din Opozitie incearca sa blocheze aniversarea.
Marsul din Chisinau, de duminica, care va incepe la ora 16.00, va fi organizat de Consiliul Unirii impreuna cu Platforma Civica Actiunea, doua organizatii non-guvernamentale. Acesta va fi urmat, seara, de un concert la care participa trupe locale.

Mitinguri similare au fost programate si in alte orase ale Republicii Moldova, printre care Balti si Ungheni, scrie Ziarul Natiunea.

In fata ambasadei Romaniei, manifestantii vor jura simbolic credinta patriei lor si vor cere unirea in cel mai scurt timp a celor doua state. Partidul Comunistilor a cerut anularea autorizatiei emise de primaria Chisinaului, considerand actiunile ca fiind "o provocare murdara a unionistilor, menita sa distruga stabilitatea social-politica din tara si statalitatea moldoveneasca".

"Se preconizeaza o manifestare cu lozinci care vin la subminarea statalitatii Republicii Moldova ca stat independent, suveran si inviolabil. Aceste cereri de unire a Moldovei cu Romania duc nemarginit la disparitia noastra ca stat.

Le impuneti fortat asa-zisul spirit romanesc, fara sa luati in calcul dreptul individual la identitate a fiecarui cetatean in parte", a declarat Victor Gurau, membru al Partidului Comunistilor din Republica Moldova, citat de Digi24.

La Chisinau se afla, in acest weekend, si actorul Florin Piersic, pentru doua reprezentantii ale spectacolului "Straini in noapte" in care urca pe scena impreuna cu Medeea Marinescu. Pentru postul Radio Chisinau, Florin Piersic a declarat ca intentioneaza sa ceara cetatenia moldoveneasca.

Pe 27 martie 1918, Sfatul Tarii din Republica Moldova a decis, cu majoritatea voturilor exprimate, semnarea Actului de Unire a Basarabiei cu Romania.

Pentru unire au votat 86 de membri din cei 135 de deputati prezenti la sedinta Sfatului Tarii. Trei s-au pronuntat impotriva, iar 36 s-au abtinut. Rezultatul votarii a fost insotit de aplauze si strigate: "Traiasca Unirea cu Romania!". Sursa: Ziare.com

Un comentariu:

Blog din Moldova Display Pagerank toateBlogurile.ro