miercuri, 9 mai 2012

În căutarea poreclei moldovenilor din Basarabia centrală

A devenit o tradiție în popor ca unele lucruri sau persoane să fie denumite anapoda, cu poreclă. La tot neamul românesc fenomenul nu mai trece. Nebunia s-a înrădăcinat pretutindeni, destul de adânc – în localitățile rurale. Adesea un nume oarecare nu spune nimic, supranumele explică totul. La noi, prin satele din centrul Basarabiei, mai repede găsești persoana numind-o, frumos, după poreclă. Astfel, de-alde Gheorghe Macovei se întâmplă câte doi, trei în sat (după caz, și mai mulți). Care-o fi cel căutat? Dificilă situație. Dacă-ai spus, însă, Ghiță a lui Cleampă, îl găsești imediat; poftim – aista-i Ghiță a lui Sava lui Alexei Macovei, mahalaua din vale. Iată că devenind porecla tot mai puternică  în tradiţia populară, nu se mai caută sub ea numele cel adevărat.
În viața cea de toate zilele poreclitura prevalează greu numele sau codul personal din buletinul de identitate. Asemenea umbrei, ea te însoțește până la moarte. Mai degrabă, lipsa poreclei provoacă o alarmă serioasă – înseamnă că ceva nu-i în regulă. Şi de-o fi numai asta, mai treacă – meargă. Principalul e că habar nu ai cine, când și de ce ți-o lipește. Domnul Moldovei Ștefan al V-lea (1538 – 1540), spre exemplu, a primit porecla datorită unei pustiitoare invazii a lăcustelor: ”…in zilele acestui Ștefan-vodă, fost-au foamete mare și în țara Moldovei și la unguri, că au venit lăcuste multe, de au mîncat toată roada, pentru aceia l-au poreclit de i-au zis Lăcustă-vodă.”[1]
O situaţie aparte, când se acoperă chiar numele Ţării (nu ne încumetăm a zice poreclă), întâlnim la Marele Basarab, după al cărui nume personal s-a denumit uneori Ţara Românească. “Termenul Basarabia s-a păstrat totuşi, dar în legătură numai cu posesiunea de la nordul Deltei, câştigată asupra tătarilor, cu Bugeacul de mai târziu. De la aceasta a fost extinsă apoi în mod abuziv în 1812 de către ruşi asupra întregului ţinut dintre Nistru şi Prut.[2] Deopotrivă, “După Bogdan, descălecătorul şi dobânditorul neatârnării Moldovei, ţara aceasta fu numită, mai ales de către Turci, Bogdania (Kara-Bugdania). Aceştia aveau obiceiul de a boteza ţările după numele celor ce domniau într’însele…” subliniează domnul profesor Ion Nestor[3].

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Blog din Moldova Display Pagerank toateBlogurile.ro