marți, 15 decembrie 2009

Apropiat a lui Ciornîi: Domnul Ciornîi va lansa un proiect politic nou

Unul din cei mai bogaţi oameni de afaceri din R. Moldova, Nicolae Ciornîi se lansează în politică. Acesta va anunţa miercuri despre aceasta în cadrul unei conferinţe de presă care va avea loc la ora 11.00.

Surse apropiate patronului clubului FC Zimbru şi vicepreşedintele Companiei „Lukoil” au declarat pentru jurnal.md că acesta vrea să anunţe că părăseşte la vârsta de 60 de ani compania la care a activat ani buni. Totodată, Ciornîi vrea să se lanseze cu un proiect politic în R. Moldova. „Din câte am înţeles Nicolae Ciornîi nu va adera la un partid existent, sau că declaraţia pe care o va face are legătură cu cei patru deputaţi comunişti care au părăsit astăzi fracţiunea PCRM din Parlament. Este vorba de un proiect politic propriu pe care vrea să-l lanseze”, au precizat sursele noastre.

Nicolae Ciornîi are 60 de ani şi este economist de specialitate. Înainte de a fi una dintre cele mai influente figuri de la "Lukoil", în anii ’90 a fost director al companiei "Tirex-Petrol". După 1999 a ajuns în poziţia de director general al companiei "Lukoil-Moldova", apoi de preşedinte al consiliilor de directori ale subdiviziunilor "Lukoil" în România, Ucraina şi Ungaria. Ultima mare promovare a fost cea din aprilie 2005 pe postul de vicepreşedinte al "Lukoil".

Potrivit VIP Magazin acesta are relaţii foarte bune la Moscova, încă de pe când lucra la trustul "Urengoipromstroi", o companie legată de afacerile cu petrol.

Doctor în economie, în lucrarea "Tranziţia la economia de piaţă şi investiţiile străine în Republica Moldova", constata că "RM a intrat în mileniul trei cu o economie ce se află într-o criză dezastruoasă şi de lungă durată". Este poate cea mai dură apreciere publică făcută de economistul Ciornîi.

Nicolae Ciornîi are o avere estimată de către unii experţi la 300-500 de milioane de dolari. Are proprietăţi în Republica Moldova, România şi Rusia. Din 2003 are şi cetăţenie română, cu domiciliul în Bucureşti.
Sursa: Jurnal.md

4 comentarii:

  1. Snegur: Nu m-a anunţat deocamdată despre un anume proiect politic
    Primul peşedinte al RM, Mircea Snegur, bun prieten cu Ciornîi nu ştie de faptul că acesta se lansează în politică. „Eu ştiu că el vrea să renunţe la funcţia de la „Lukoil”. Despre un anume proiect politic nu m-a anunţat deocamdată”.

    RăspundețiȘtergere
  2. Ţurcan: Am avut multe întâlniri cu Ciornîi la Moscova
    „Se lansează în politică?”, asta a fost reacţia lui Vladimir Ţurcan. „Nu cunosc nimic despre ceea ce vrea să facă Ciornîi, dar nu se ştie niciodată ce se poate întâmpla, Moldova e mică. Am avut multe întâlniri la Moscova, când eram Ambasador".

    RăspundețiȘtergere
  3. Uite un articol care merita citit, pentru ca e clar ca si noi cei din Romania si cei din Basarabia gandim la fel.Problema este cat de mult gresesc si politicienii nostri si politicienii vostri…
    Iata textul articolului :
    «Apropiat a lui Ciornîi: Domnul Ciornîi va lansa un proiect politic nou
    http://www.zdg.md/editoriale/mita-demnitarii-si-cifrele - vezi la comentarii

    RăspundețiȘtergere
  4. Cine stă în spatele lansării lui Nicolae Ciornîi în politică?




    Publicaţia din Federaţia Rusă “Nezavisimaia Gazeta“ presupune că în spatele lansării neaşteptate în politica moldovenească a lui Nicolae Ciornîi, ex-vicepreşedinte al companiei “Lukoil“, stă cunoscutul oligarh rus Boris Berezovski.

    Publicaţia accentuează că Ciornîi a declarat în cadrul conferinţei de presă ţinute la Chişinău că a decis să se lanseze în politică în urma unor discuţii cu o persoană care locuieşte peste hotare “însă nu în Rusia“. “Nezavisimaia Gazeta“ presupune că anume Boris Berezovski ar putea fi “acel necunoscut, mai ales că în ultimul timp se manifestă pe fonul alegerilor prezidenţiale ucrainene“.

    Miercuri, 16 decembrie, Nicolae Ciornîi, ex-vicepreşedintele companiei “Lukoil“, a declarat că pleacă din business şi intenţionează să creeze un partid politic din care vor face parte mai mulţi oameni de afaceri importanţi. Proaspătul politician nu a făcut publice numele acestora, spunînd că va oferi mai multă informaţie după sărbătorile de iarnă.

    Ciornîi a accentuat că partidul său va fi de orientare centru-stânga, iar posibila denumire a partidului va fi „Partidul Muncii”.

    Nu trebuie de exclus că în spatele apariţiei lui Ciornîi pe scena politică din Moldova stau anumite cercuri guvernamentale din Rusia, gigantul energetic „Lukoil”, fiind foarte apropiat de conducerea de vîrf de la Kremlin. Conducerea Federaţiei Ruse ar putea fi cointeresată în înlocuirea comuniştilor lui Voronin cu o forţă mai loială, mai receptivă şi cît mai puţin independentă în acţiunile sale.

    Nu este de exclus faptul că Ciornîi ar putea fi susţinut şi de anumite cercuri din România, legate atît de conducerea de la Bucureşti, cît şi de compania „Petrom”. Această din urmă colaborează pe piaţa petrolieră din România cu compania „Lukoil”, a cărui conducător a fost Ciornîi, şi este deţinută de către Dinu Patriciu.

    De slăbirea comuniştilor este foarte interesat Partidul Liberal-Democrat din Moldova care îl are în frunte pe Vladimir Filat, apropiat al lui Ion Sturza, care, la rîndul său, a ocupat funcţia de vice preşedinte al "Petrom" şi este în relaţii mai mult decît amicale cu Patriciu.

    Cert este că de lansarea lui Ciornîi sînt interesate anumite cercuri atît din Rusia, cît şi din România. În situaţia creată nu trebuie de exclusă chiar o conlucrare între aceste două părţi, pornind de la filiera petrolistă.

    Preţul conlucrării între partea rusă şi cea română ar putea fi rezolvarea amiabilă a problemei transnistrene, obţinerea unor active de către partea rusă în domeniul energetic, etc. etc.

    RăspundețiȘtergere

Blog din Moldova Display Pagerank toateBlogurile.ro