marți, 15 decembrie 2009

Craciun în două tururi la Chişinău

Mass-media moscovita acuza autoritatile moldovene de atitudine pro-romaneasca in detrimentul influentei ruse

Cotidianul rus Nezavisimaia Gazeta a scris ieri ca Republica Moldova se afla in pragul unei secesiuni socio-religioase cauzate de lipsa de coeziune intre Mitropolia Moldovei, care se subordoneaza Bisericii Ortodoxe Ruse si Mitropolia Basarabiei, care apartine Bisericii Ortodoxe Romane.

Presa din Federatia Rusa isi exprima indignarea vizavi de decizia adoptata recent de Guvernul de la Chisinau prin care cetatenii Republicii Moldova vor avea libera ziua de 25 decembrie, data in care crestinii sarbatoresc ziua Craciunului conform calendarului gregorian. Cotidianul Nezavisimaia Gazeta opineaza ca aceasta decizie are un deosebit caracter politic deoarece autoritatile de la Chisinau doresc ca si cetatenii de peste Prut sa poata serba aceasta zi cu cei din Romania sau cu cei din toate celelalte state ale Uniunii Europene. Pentru sustinerea acestei teorii, ziaristii rusi citeaza din comunicatul emis la finele saptamanii trecute de catre Mitropolia Moldovei (care se subordoneaza Bisericii Ortodoxe Ruse - n.red.), care solicita autoritatilor de la Chisinau sa revizuiasca decizia "samavolnica" - luata in premiera anul acesta - de a declara data de 25 decembrie, cand este serbat Craciunul pe stil nou, drept zi libera.

Pe de alta parte, sustine publicatia rusa, Mitropolia Basarabiei, care apartine de Biserica Ortodoxa Romana, ii cheama pe enoriasi sa serbeze Craciunul inainte de Anul Nou. Din aceste contradictii la nivel religios, Nezavisimaia Gazeta este de parere ca va rezulta o dezbinare in interiorul Republicii Moldova, situatie ce ar echivala cu reducerea influentei ruse si a spatiului rusofon din aceasta regiune. "Biserica Ortodoxa din Moldova are o atitudine respectuoasa fata de reprezentantii tuturor cultelor inregistrate legal in Moldova, insa acordarea unei zile libere la nivel national din cauza convingerilor religioase ale unei minoritati pare bizara", se arata in comunicatul Mitropoliei Moldovei.

Cele mai acide comentarii facute de ziaristii rusi il vizeaza pe liderul liberal, Mihai Ghimpu, care detine functia de presedinte al Parlamentului si cea de sef interimar al statului. Neva zisimaia Gazeta incearca sa acrediteze ideea venirii la guvernare a unor forte extremiste cu tendinte xenofobe. "Partidele national-radicale venite la putere la Chisinau manifesta intoleranta fata de strainii si mankurtii care nu-si cunosc radacinile", scrie publicatia rusa. Ca argument vizavi de faptul ca romanii reprezinta o mica minoritate de doar 2,1% din totalul populatiei Republicii Moldova, cotidianul de la Moscova aduce in discutie ultimul recensamant realizat in 2004 in timpul presedintiei lui Vladimir Voronin. Acest document a fost catalogat de expertii Consiliului Europei trimisi sa verifice rezultatul recensamantului drept un fals intocmit pe criterii subiective si prin contransgere. "Atunci (in 2004 - n.red.), sapte din cele zece echipe de observatori ai CE, care au cuprins aproape toate raioanele R. Moldova, au raportat cazuri in care recenzorii incurajau respondentii sa declare ca sunt moldoveni, nu romani", declara in cadrul unui interviu realizat in 2005, John Kelley, presedintele grupului de experti ai Consiliului Europei.
Sursa: jurnal.md

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Blog din Moldova Display Pagerank toateBlogurile.ro