joi, 24 decembrie 2009

OSCE susţine ca liderii transnistreni să poată merge în UE

OSCE susţine toate acţiunile tuturor părţilor întru depăşirea obstacolelor în calea liberii circulaţii, au menţionat astăzi într-o declaraţie comună în Chişinău Reprezentantul Special al Preşedintelui în Exerciţiu al OSCE, Ambasadorul Charalampos Christopoulos, şi Şeful Misiunii OSCE în Moldova, Ambasadorul Philip Remler.

Declaraţia vine să susţină poziţia exprimată vinerea trecută de către Guvernul Republicii Moldova cu privire la interdicţiile de călătorie în UE impuse unor membri ai autorităţilor de facto ale regiunii transnistrene. Guvernul Republicii Moldova a îndemnat UE să suspende interdicţiile cu privire la eliberarea vizelor impuse acestor persoane în speranţa îmbunătăţirii climatului de negocieri între cele două părţi implicate în conflictul transnistrean.

“OSCE sprijină poziţia exprimată de către Guvernul Moldovei şi Misiunea noastră susţine toate acţiunile tuturor părţilor întru depăşirea obstacolelor în calea liberii circulaţii – fie aceasta între cele două maluri ale râului Nistru sau peste hotare; cât şi dacă călătoria este efectuată de către oficiali, locuitori sau diplomaţi străini”, a declarat Remler.

El a mai adăugat: „Misiunea OSCE în Moldova de asemenea salută disponibilitatea autorităţilor transnistrene de a extinde mecanismul conform căruia locuitorii satului Doroţcaia, aflat sub jurisdicţia Chişinăului, pot să-şi prelucreze loturile de pământ aflate pe teritoriul controlat de către autorităţile transnistrene.”

Ambasadorul Christopoulos a menţionat că, conflictul transnistrean poate fi soluţionat doar prin intermediul unui angajament perseverent şi prin eforturi persistente şi sistematice. Dumnealui a salutat dorinţa ambelor părţi de a lucra asupra unor paşi reciproci şi pozitivi pentru a rezolva probleme stringente şi a lărgi contactele reciproce.

“Noi îndemnăm ambele părţi să întreprindă paşi reali, evitând politizarea. Comunitatea internaţională, inclusiv mediatorii şi observatorii în procesul de reglementare transnistreană, pot doar să aplaude asemenea paşi”, a declarat Christopoulos.

OSCE este mediator în procesul de reglementare transnistreană alături de Federaţia Rusă şi Ucraina. Uniunea Europeană şi Statele Unite sunt observatori. Împreună cu Moldova şi partea transnistreană, acestea formează aşa-numitul format 5+2, ce are drept scop găsirea unei reglementări politice finale şi cuprinzătoare a conflictului transnistrean.

Un comentariu:

  1. Ghimpu: Nu vom recunoaşte calitatea de subiect de drept a Tiraspolului

    Noi recunoaştem Tiraspolul ca partener de dialog la masa de negocieri, dar nu vom recunoaşte sub nicio formă calitatea sa de subiect de drept, a declarat miercuri, Mihai Ghimpu, Preşedinte interimar al Republicii Moldova, în cadrul unei întrevederi cu Charalambos Christopoulos, reprezentant special al preşedintelui în exerciţiu al OSCE.

    Actuala conducere a Republicii Moldova, potrivit lui, va promova consecvent măsurile de consolidare a încrederii între ambele maluri ale Nistrului, de dezvoltare a dialogului cu administraţia, mediul de afaceri şi societatea civilă din regiunea transnistreană, potrivit unui comunicat difuzat de preşedinţie.

    Ghimpu a reiterat, de asemenea, poziţia principială a conducerii de la Chişinău privind retragerea completă şi necondiţionată a forţelor militare ruse de pe teritoriul Republicii Moldova şi transformarea actualei operaţiuni de menţinere a păcii din regiune într-o misiune multinaţională civilă cu mandat internaţional.

    Totodată, Mihai Ghimpu şi-a exprimat regretul că încă nu au fost reluate negocierile oficiale în formatul 5+2, iar la Consiliul ministerial OSCE de la Atena din 1-2 decembrie curent, pentru al 7-lea an consecutiv, nu a fost adoptată Declaraţia regională cu privire la Republica Moldova.

    Charalambos Christopoulos a salutat iniţiativa Republicii Moldova de a suspenda interdicţia impusă unor conducători ai regimului de la Tiraspol de a călători în ţările Uniunii Europene, subliniind că este un pas important în reluarea dialogului.
    Jurnal.md

    RăspundețiȘtergere

Blog din Moldova Display Pagerank toateBlogurile.ro