miercuri, 13 ianuarie 2010

Ce caută Vîntu în Republica Moldova?

Specialişti din media cred că investiţia mogulului de la Realitatea-Caţavencu în presa de peste Prut ar fi generată de interese americane. Investiţia de 4,5 milioane de euro în produse mass‑media din Moldova este greu de justificat din punct de vedere al profitabilităţii. Ce interese are Vîntu peste Prut?
Cătălin Tolontan, redactor-şef „Gazeta Sporturilor", a declarat la începutul săptămânii într-un interviu pentru Hotnews.ro că, din informaţiile sale, Sorin Ovidiu Vîntu ar avea „mandat extern, dinspre Vest, pentru a face ceea ce într-un fel a făcut Ringier în România şi CME prin Adrian Sârbu la jumătatea şi apoi pe finaul anilor ‘90".

Tolontan a sugerat o posibilă sincronizare între venirea în România în octombrie 2009 a vicepreşedintelui Statelor Unite, Joe Biden, şi investiţiile lui Vîntu, proprietarul grupului Realitatea-Caţavencu, în media din Republica Moldova.
„Vine Joe Biden în România şi vorbeşte despre podul românesc spre Moldova şi la o lună de zile Sorin Ovidiu Vîntu îşi anunţă investiţia la Chişinău, care nu are niciun fel de logică din perspectiva businessului", a mai declarat Tolontan pentru Hotnews.ro.
Ce-i drept, planurile de extindere ale lui Vîntu în Republica Moldova au fost privite cu reţinere având în vedere că întreaga piaţă de publicitate de peste Prut este estimată la doar 20 de milioane de euro.

„Pe undeva, SUA par a fi mai favorabile unei întăriri a relaţiilor cu Republica Moldova decât este Uniunea Europeană, care favorizează statu quo", a mai spus Comănescu. Altfel spus, americanii ar putea dori înlăturarea influenţei ruse din Republica Moldova şi ar putea face acest lucru cu ajutorul mogulilor de presă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Blog din Moldova Display Pagerank toateBlogurile.ro