miercuri, 20 ianuarie 2010

Limba Moldoveneasca vs. Limba Romana


Denumirea limbii vorbite in Republica Moldova, subiect de discutie la Chisinau

Marian Lupu, unul dintre liderii partidelor care formeaza coalitia de guvernare, propune mentinerea "limbii moldovenesti" in Constitutie, dar cu mentiunea ca este identica cu limba romana.

Presedintele Partidului Democrat din R.Moldova (PDM), Marian Lupu, propune o solutie de compromis in cazul limbii oficiale a tarii, prin mentinerea limbii moldovenesti in Constitutie, cu precizarea ca romana
si moldoveneasca sint "identice", relateaza Mediafax. "Eu cred ca o varianta prielnica ar fi urmatoarea: Mentinem «limba moldoveneasca» in Constitutie, dar scriem in paranteze ca ea este identica cu limba romana. Recunoastem ca este vorba de aceeasi limba. Din punct de vedere stiintific, denumirea limbii este romana, dar exista si aspectul politic. Este vorba de statalitatea Moldovei si de dorinta unei parti a societatii de a numi aceasta limba «moldoveneasca»", a declarat Marian Lupu.

Notă: Ceea ce propune d-l Lupu, nu face decât să păstreze în trupul Basarabiei rănile provocate de comuniștii  ruşi în ultimele decenii, aşa că aveţi grijă la Lup, mai tot timpul are doua feţe. Dacă recunoaşte că este vorba de aceeaşi limbă de ce să complice lucrurile, de ce să păstrăm vie amintirea relelor făcute de comunişti ??

"Cred ca in problema limbii trebuie sa evitam orice risc de divizare a societatii si sa incercam sa combinam adevarul stiintific cu aspectele politice, ca sa coagulam societatea in jurul ideii de «statalitate». Cred ca acum, categoric, nu trebuie sa atingem chestiunea limbii si aceasta va fi pozitia Partidul Democrat in cadrul discutiilor din Alianta", a continuat Lupu. <Lupul îşi schimbă părul, dar năravul ...ba>

Potrivit liderului Partidului Liberal din Republica Moldova (PLM), Mihai Ghimpu, presedinte al Parlamentului si presedinte interimar al Republicii Moldova, Constitutia ar trebui sa se adapteze prevederilor Declaratiei de Independenta a tarii, care mentioneaza ca "limba oficiala in Republica Moldova este limba romana". "Eu cred ca trebuie sa tragem linie si sa ne asumam curajul", “Trebuie să punem punct referitor la limba vorbită. Nu pot promova o politică veche, stalinistă şi minciunoasă. Am venit în lupta politică nu pentru funcţii, dar pentru adevărul istoric. Noi vorbim limba română. Cred că vom găsi înţelegere în cadrul Alianţei pentru Integrare Europeană. <Merită să fie preşedintele Basarabenilor, şi nu interimar, pentru cât mai mulţi ani, poate AIE îşi va schimba opțiunea>

Liderul Partidului Liberal Democrat din Republica Moldova (PLDM), premierul Vlad Filat, sustine initiativa de oficializare a limbii romane in Republica Moldova: "Este o modificare necesara (...) De fapt este o decizie fireasca pe care trebuie sa o realizam", a precizat el. Filat a recunoscut insa ca deocamdata nu exista o pozitie univoca pe aceasta tema, dar s-a aratat increzator ca ea va fi gasita pe viitor. "Vom ajunge sa avem o pozitie consolidata a Aliantei. Vom discuta in interior si vom veni cu o pozitie consolidata", a afirmat Filat.

Si Alianta Moldova Noastra (AMN) sprijina oficializarea limbii romane in Republica Moldova. Prim-vicepresedintele AMN, Victor Osipov, a declarat: "Limba pe care o vorbim este romana. Pozitia AMN nu poate fi alta si nu trezeste nici un dubiu".

se pare ca avem unanimitate ......

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Blog din Moldova Display Pagerank toateBlogurile.ro