marți, 19 ianuarie 2010

Ghimpu insistă ca Rusia să-şi retragă armamentului din Moldova

Acest om merita sa fie președintele basarabenilor...


Preşedintele interimar Mihai Ghimpu s-a pronunţat cu fermitate pentru reluarea negocierilor în formatul 5+2, dar şi pentru realizarea angajamentelor Summit-ului OSCE de la Istanbul din 1999 privind retragerea completă şi necondiţionată a forţelor militare şi armamentelor ruseşti de pe teritoriul Republicii Moldova.

Această declaraţie a fost făcută, astăzi, în cadrul unui întrevederi cu reprezentanţii Grupului pentru Republica Moldova a Adunării Parlamentare a OSCE, se află la Chişinău într-o vizită de documentare privind situaţia politică, economică şi socială în ţara noastră.

„Democratizarea şi demilitarizarea regiunii transnistrene constituie premisele necesare şi indispensabile în vederea soluţionării definitive a conflictului şi dorim o implicare mai activă a partenerilor noştri externi pentru atingerea acestui scop”, a spus Ghimpu.

Mihai Ghimpu i-a informat pe reprezentanţii Grupului pentru Moldova a Adunării Parlamentare a OSCE despre necesitatea implementării reformei constituţionale în Republica Moldova în vederea depăşirii crizei alegerii preşedintelui, în contextul realizării parcursului de integrare europeană a Moldovei.

„OSCE susţine noile măsuri pozitive ale conducerii Republicii Moldova în vederea soluţionării pe cale paşnică a conflictului transnistrean. Sprijinim aceste acţiuni, desfăşurate în interesul cetăţenilor, atât în mod public, cât şi prin intermediul rapoartelor OSCE”, au menţionat membrii delegaţiei.

Grupul AP OSCE pentru Moldova a fost creat în anul 2000. Mandatul acestuia prevede promovarea păcii, stabilităţii şi supremaţiei legii în Republica Moldova în vederea păstrării integrităţii teritoriale a statului nostru prin încurajarea dialogului între ambele maluri ale Nistrului.

Soluţionarea problemei transnistrene reprezintă o prioritate în activitatea acestuia. Walburga Habsburg Douglas a fost aleasă în calitate de preşedinte al Grupului AP OSCE pentru Moldova în septembrie 2009. Din componenţa grupului mai fac parte parlamentarii Pierluigi Mantini din Italia, Canan Kalsin din Turcia şi Jerrz Grafstein din Canada.

La întrevedere au mai participat Victor Osipov, viceprim-ministru, responsabil de reintegrarea republicii, Mihai Bălan, consilier prezidenţial în probleme de politică externă şi integrare europeană.

Un comentariu:

Blog din Moldova Display Pagerank toateBlogurile.ro