joi, 14 ianuarie 2010

Un magistrat recunoaste ca a judecat un protestatar maltratat pe 7 aprilie

Ministrul Justitiei din Republica Moldova, Alexandru Tanase, a declarat, joi, ca unul dintre magistratii care au judecat dosarele deschise celor care au participat la protestele violente din 7 aprilie, de la Chisinau, a recunoscut ca a judecat o persoana batuta si maltratata de autoritati.

"Unul dintre judecatorii, care au participat la judecarea cauzelor din 7 aprilie in incinta Comisariatului General de Politie, a recunoscut ca in fata lui a fost adusa o persoana, care a fost batuta si maltratata, fiind plina de sange. Iar el in calitate de judecator nu a reactionat in nici un fel (...) Astfel de persoane, care au incalcat legea, nu au dreptul sa poarte mantia de judecator", a declarat Tanase pentru Unimedia.

Dezvaluirea vine in contextul in care, pe 12 ianuarie, Consiliul Superior al Magistraturii din Republica Moldova a decis sa nu fie prelungit mandatul judecatorilor Mihail Drosu si Sergiu Crutco.

"Decizia Consiliului Superior al Magistraturii este un mesaj clar transmis societatii - persoanele care au incalcat legea nu au dreptul sa infaptuiasca justitia", a mai precizat ministrul.

Actualul ministru al Justitiei considera ca "este o actiune inadmisibila pentru un judecator, care incearca a efectua justitia in alta parte decat a instantei de judecata, asa cum este stabilit in codul de procedura penala. Este absolut inadmisibil de a efectua procese colective in sectiile de politie. Codul de procedura Penala stabileste expres ca justitia se infaptuieste in instantele de judecata si nu in puscarii, izolatoare sau sectii de politie."

"Este absolut evident ca examinarea dosarelor legate de evenimentele din 7 aprilie in comisariatele de politie s-a efectuat cu scopul de a nu permite avocatilor si societatii sa vada in ce stare erau aceste persoane, care in mare parte dintre ei au fost maltratate", a mai subliniat ministrul.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Blog din Moldova Display Pagerank toateBlogurile.ro