luni, 4 ianuarie 2010

Vlad Filat: In R. Moldova nu a fost realizat un transfer civilizat de putere

Premierul Republicii Moldova, Vald Filat, sustine ca transferul de putere nu s-a facut civlizat si ca a trebuit sa faca in trei luni cat intr-un an intreg.

"Am primit in gestiune o tara aflata intr-o profunda criza economica si izolata in plan extern. Totodata, este evident ca pentru prima data in Moldova nu a fost realizat un transfer civilizat de putere. A trebuit sa realizam in 3 luni ce se face de obicei in timpul anului", asa si-a inceput premierul speech-ul, urmat de raportul celor 100 de zile de activitate.

Din punctul sau de vedere, economia Republii Moldova a resimtit cel mai acut declin din ultimii 15 ani.

"In 2009, in primele 9 luni ale anului a fost inregistrata o reducere de 39% ale importurilor si exportuilor, in aceeasi perioada au scazut investitiile in capital fix cu 42%", a tinut sa mentioneze Vladimir Filat, citat de Unimedia.

Cu aceasta ocazie, premierul a tinut sa laude executivul ca a reusit reducerea deficitului bugetar.

"In momentul investirii Guvernului, deficitul bugetar se ridica la 16%. La sfarsitul anului 2009, datorita actiunilor cabinetului de ministri am ajuns la la 7,8% deficit bugetar. Am reusit chiar mai mult decat 9%, cifra recomandata de Fondul Monetar International", a tinut sa mentioneze premierul.

In ceea ce priveste politica externa, Vladimir Filat a precizat ca Republica Moldova urmeaza sa aiba relatii bune cu toate tarile, dar in special cu vecinii. Totodata, acesta a tinut sa spuna ca relatiile cu SUA reprezinta o prioritate a politicii externe in urmatoarea perioada.

"Federatia Rusa este, la fel, un partener important al Republica Moldova. In cadrul intrevederilor avute cu domnul Putin am convenit asupra dezvoltarii relatiilor in baza pragmatismului, colaborare economica. Am inceput procesul de deblocare a exportului de vinuri pe piata rusa", a mai spus premierul liberal.

Totodata, Filat considera ca tara sa are in Vest "un cerc informal de prieteni".

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Blog din Moldova Display Pagerank toateBlogurile.ro