joi, 4 februarie 2010

Denumirea limbii de stat va disparea din Constitutia Republicii Moldova

Comisia pentru modificarea Constitutiei a decis joi ca denumirea limbii oficiale a Republicii Moldova nu trebuie specificata in legea fundamentala.
Ei recomanda Parlamentului sa stabileasca in ce limba vorbesc cetatenii Republicii Moldova printr-o lege organica, votata de majoritatea membrilor Parlamentului, scrie Unimedia.

Nicolae Osmochescu, jurist si membru al Comisiei pentru revizuirea Constitutiei, a declarat pentru Publika TV ca noua formulare a articolului 13 va fi "limba de stat si functionarea limbilor in Republica Moldova este prevazuta prin legea organica".

Ulterior, Parlamentul urmeaza sa voteze aceasta lege organica care va avea la baza Declaratia de Independenta din 27 august 1991.

In Declaratia de Independenta se mentioneaza ca limba de stat a Republicii Moldova este limba romana.

Cei 11 membri ai Comisiei pentru modificarea Constitutiei au propus miercuri ca presedintele Republicii Moldova sa fie ales prin vot direct.

Osmochescu a precizat ca expertii vor prezenta proiectul final cu privire la modificarea Legii Supreme la 15 februarie, iar ulterior vor efectua o vizita de documentare in Germania. Modificarile propuse de experti vor fi analizate si de Comisia de la Venetia, al carei presedinte este asteptat la Chisinau la sfarsitul lui februarie.

Comisia pentru reforma constitutionala a fost constituita prin decret prezidential la 1 decembrie anul trecut, avand scopul sa identifice lacunele din sistemul constitutional.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Blog din Moldova Display Pagerank toateBlogurile.ro