miercuri, 24 februarie 2010

România a “trădat” Nabucco în schimbul Basarabiei

Anunţul privind invitarea României în South Stream, rivalul proiectului european Nabucco, oferă analiştilor de la Chişinău cheia în care trebuie citită istoria prăbuşirii regimului Voronin şi chiar al unei posibile uniri.

Recenta înţelegere dintre guvernul român şi Gazprom vizează direct Chişinăul, susţine analistul moldovean Petru Bogatu, într-un editorial publicat marţi de “Jurnal de Chişinău” sub titlul “South Stream în schimbul Republicii Moldova”. “Există o singură explicaţie plauzibilă a surprinzătoarei atitudini favorabile luată de autorităţile române faţă de gazoductul rusesc. La orizont, îndărătul calculelor economice, se întrezăreşte o tranzacţie politică. Se pare că preşedintele Traian Băsescu acceptă proiectul South Stream pentru a-şi realiza “proiectul de suflet”, care nu este altceva decât integrarea Republicii Moldova în UE şi evadarea ei din sfera de influenţă rusească”, susţine Petru Bogatu.

Evoluţiile recente din regiune au adus României mai multe atuuri în jocul energetic, motiv pentru care Moscova a început sa curteze Bucureştiul: noul guvern bulgar este reticent faţă de participarea la South Stream şi acceptarea scutului antirachetă pe teritoriul Romaniei întăreşte poziţia geostrategică a ţării.

O viziune similară a exprimat şi analistul Victor Gurău, intervievat de Vlad Cubreacov pentru publicaţia “Flux”, cu o orientare diferită de cea a “Jurnalului de Chisinau”. 

2 comentarii:

  1. South Stream este favorabil si din punctul de vedere al unirii dar si pentru influenta puterii Romaniei care va fi un pion important pentru Europa.

    RăspundețiȘtergere
  2. Cred că este hazardată părerea unor asemenea analişti.
    Mediafax.ro: "Proiectul Nabucco reprezintă în continuare o prioritate, dar România va analiza orice iniţiativă care poate contribui la securitatea energetică a ţării şi a Uniunii Europene, a declarat, miercuri, 24 februarie, premierul Emil Boc, la plecarea spre Budapesta, la o reuniune pe teme energetice.
    "Nabucco reprezintă în continuare o prioritate, dar vom analiza cu interes orice iniţiativă care va putea contribui la securitatea energetică a României şi a Uniunii Europene", a spus Boc.
    El a arătat că, la Budapesta, statele din centrul şi estul Europei vor insista pentru o politică comună privind furnizarea şi transportul de petrol şi gaze, cu scopul de a identifica soluţii alternative la "perturbările fluxului energetic".
    Vicepreşedintele “Gazprom”, Aleksandr Medvedev, s-a întâlnit, în urmă cu o săptămână, la Bucureşti, cu ministrul Economiei, Adriean Videanu, pentru o discuţie la finalul căreia ministrul a anunţat că “Gazprom” a invitat oficial România în proiectul gazoductului South Stream şi a propus autorităţilor să colaboreze cu “Romgaz Mediaş” în domeniul explorării şi dezvoltării de zăcăminte de gaze în afara ţării, inclusiv în Federaţia Rusă.
    Gazoductul South Stream este dezvoltat de “Gazprom” împreună cu compania italiană “Eni” şi este considerat un concurent al Nabucco, susţinut de UE ca alternativă la livrările de gaze ruseşti."

    RăspundețiȘtergere

Blog din Moldova Display Pagerank toateBlogurile.ro