miercuri, 24 februarie 2010

Tortura la Chişinău, fapte ce nu pot fi date uitării.

Sute de moldoveni au ieşit în aprilie 2009 din beciurile secţiilor poliţieneşti cu coastele rupte, capul spart, mâinile şi picioarele zdrobite. Unii au murit acolo. Într-o investigaţie realizată de Ziarul de Gardă intitulată "Judecătorul din iad (V): 7 aprilie - fete torturate" câteva femei povestesc ce li s-a întâmplat după gratiile comuniste.

Peste 30.000 de moldoveni au protestat violent în aprilie 2009 faţă de realegerea liderului comunist Vladimir Voronin în fruntea ţării. Poliţia controlată de comunişti a răspuns prin arestări abuzive, fără respectarea drepturilor omului, potrivit anchetelor UE şi ONU.
"Atunci când ne-au reţinut, practic nu am înţeles ce se întâmplă. M-au trântit la pământ, apoi am fost buluciţi într-o maşină poliţienească - mulţi, foarte mulţi, unul peste altul, vreo 20 de persoane probabil. Acolo, la poliţie, m-au dus într-un birou unde erau 3 bărbaţi. Unul era în uniformă şi se făcea că scrie ceva la masă. Ceilalţi doi erau fără uniformă - mi-au zis să mă dezbrac. Am lăsat scurta, dar ei s-au răstit la mine, m-au înjurat şi au zis să dezbrac toate hainele, inclusiv chiloţii. Am spus că nu voi face asta", a povestit Olga.
Pentru că a refuzat să se dezbrace, ea a primit mai mulţi pumni şi după ce le-a spus că nu se va dezbrăca pentru că este în perioada menstruală, în special în faţa unor bărbaţi,  "m-au înjurat cu aşa cuvinte pe care nu le-am auzit niciodată în viaţă, ţipând: «La miting ai putut să te duci cu ciclu, dar aici nu poţi să te dezbraci?!»". Olga a fost dusă, tot cu lovituri şi înjurături, într-o celulă fără utilităţi, unde a fost lăsată fără acces la baie, apă şi săpun timp de două zile.
În tot acest răstimp, tatăl Olgăi o căuta. "M-am dus la Comisariatul Central, am cerut să vorbesc cu un şef. M-au data afară ca pe un câine. Erau foarte mulţi părinţi afară, plângeau, strigau. M-am gândit atunci că nu ne dau copiii pentru că i-au bătut", îşi aminteşte bărbatul.
După eliberare, Olga a încercat să îşi caute dreptatea dar medicul legist a zis că semnele de violenţă nu se mai văd.
Marina este o altă tânără care a trecut prin acest calvar: "Nu ştiu cu ce cuvinte să descriu ceea ce mi s-a întâmplat. Când ne-au luat la poliţie, am fost bătută peste faţă, peste picioare. Am ajuns la comisariat cu vânătăi deja. Dar ce cuvinte mi-au fost spuse, ce înjurături. Ce să mai zic de vânătăile mele, dacă vecinului meu i-a fost spart capul în ochii mei?".

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Blog din Moldova Display Pagerank toateBlogurile.ro