miercuri, 24 februarie 2010

Participanţii la evenimentele din aprilie 2009, bătuţi mişeleşte de mascaţi

Un tânăr torturat timp de aproape două zile, în timpul evenimentelor de pe 7 aprilie 2009, din Republica Moldova, atunci când poliţia a maltratat manifestanţii din Chişinău, a declarat pentru Unimedia.md că a fost bătut mişeleşte de forţele de ordine.
Conform Unimedia, Damian Hâncu a scăpat ca prin minune de la moarte. Tânărul doreşte să afle câţi poliţişti, dintre cei care au bătut cu bestialitate manifestanţii, vor fi judecaţi pentru faptele săvârşite. „Câți dintre criminali au fost decoperiți?  Câți membri ai  organelor de drept, care au dat curs comenzilor șefilor de atunci, care au tras în oameni și au ucis, au fost demişi şi trasi la raspundere?”, se întreabă revoluţionarul.
Tânărul susţine că el şi familia sa au fost ameninţaţi cu moartea de mascaţi. „Eu şi familia mea am fost ameninţaţi cu moartea de către indivizii mascaţi. Acest lucru s-a întâmplat atunci când eram torturat şi ceream un avocat. Mascaţii mă ameninţau cu moartea, dacă voi îndrăzni să spun presei ce mi se întamplă", mai precizează tânărul, student, acum, la drept în Franţa.
Damian Hâncu spune că, pe data de 7 aprilie 2009 aproape fiecare cetățean căruia nu-i era indiferent destinul Republicii Moldova a avut de suferit în urma evenimentelor petrecute la Chişinău. „Personal, am fost dus la Comisariat după ce am fost luat din stradă, noaptea, ca pe vremea NKVD-lui. Când  eram bătut la Comisariat timp de două zile, mi-am pierdut cunoștiința de câteva ori în timpul loviturilor”, îşi aminteşte Hâncu.
Tânărul spune că cei din forţele de ordine purtau măşti, pentru a nu fi recunoscuţi. „Printre bătăi, auzeam indivizii purtând cagule vorbind între ei: «Uite, încă unul este gata!». Am fost scos afară, la aer, pentru ca după ce-mi revin, să fiu bătut din nou până la leşin. Maltratarea a durat astfel timp de două zile fără încetare”, precizează cel care a luat parte la manifestaţiile din aprilie 2009.
Hâncu este convins că a fost la un pas de moarte. „Am scăpat ca prin miracol! Şi nu mă pot linişti când ştiu că au murit câţiva tineri în timpul acelor evenimente. Iar situatia, mai mult ca niciodată, aşteaptă un deznodământ”, încheie Damian Hâncu.
În urma protestelor tinerilor din aprilie 2009, sute dintre manifestanţi au fost bătuți şi torturaţi. Câţiva tineri au decedat, în acea perioadă, în condiții suspecte. Potrivit declarațiilor lui Vladimir Voronin şi Gheorghe Papuc, forţele de ordine au acţionat la comanda directă a acestora. Totodată, ultimii declară că nu cunosc nimic despre tortura din comisariatele de poliţie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Blog din Moldova Display Pagerank toateBlogurile.ro