sâmbătă, 6 martie 2010

Cedăm Palanca sau renegociem Protocolul?

Protocolul adiţional la Tratatul de frontieră moldo-ucrainean presupune transmiterea în proprietate Ucrainei a segmentului de autostradă de la Palanca pe o lungime de 7,78 km. Părerile la Chişinău s-au împărţit. Lumea satelor din jurul localităţii Palanca protestează. Art. 9 din Protocol lasă loc renegocierilor pentru cazul în care pot apare probleme.

Grigore Petrenco, PCRM

Teritoriul R. Moldova, conform Constituţiei, este inalienabil. Nimeni nu poate transmite altui stat parte din teritoriul R. Moldova. Eu nu pot spune, dacă e bine şi dacă trebuie numaidecât modificat Protocolul adiţional la Tratat, în schimb, pot spune cu certitudine că documentele, ratificate de Parlament în 2001, prevăd transmiterea în proprietate Ucrainei doar a drumului, a celor 7.78 km de şosea la Palanca şi nu a pământului de sub drum, ceea ce îşi doreşte acum Ucraina şi vrea să facă actualul Guvern. Sunt lucruri absolut diferite. Cedarea pământului de sub drum înseamnă, practic, anularea suveranităţii R. Moldova asupra acestui teritoriu.

Serafim Urechean, AMN

Din câte ştiu eu, Ucrainei i se va transmite în proprietate la Palanca tot ceea ce ţine de cei 8 km de şosea, în afară de partea carosabilă a drumului, care i-a fost transmisă în 2002. Toate prevederile sunt fixate în Protocolul adiţional la Tratatul de frontieră. Altceva nimic. Despre alte cedări nu poate fi vorba, inclusiv pământul de sub şosea, adică subsolul, care este al R. Moldova. Dacă acest lucru s-ar întâmpla, atunci documentul va trebui să reintre numaidecât în Parlament, aşa că nu are cum trece neobservat. Problema e alta: condiţiile de exploatare a acestui drum aşa ca să nu amărâm viaţa oamenilor de la Palanca. Aici, da, avem de lucru.

Anatol Petrencu, istoric

Nu trebuie să cedăm nimic. Declaraţiile precum că cedările de la Palanca sunt recompensa făcută Ucrainei pentru cei 430 m la Dunăre sunt pure speculaţii. Ucraina a adoptat faţă de R. Moldova principiul «cere imposibilul ca să obţii maximumul». Şi experţii Chişinăului, în loc să caute dovezi cartografice şi de altă natură, se limitează la «probele» Kievului. Păcat. Ceea ce a făcut Lucinschi, iar apoi şi Voronin, este o crimă, pentru că au semnat şi ratificat o cedare de proprietate, care este, de drept, a R. Moldova. Iar dacă actuala guvernare va semna actul de predare-primire, ei se vor face complici la aceeaşi crimă. Protocolul încă mai poate fi şi trebuie renegociat.

Victor Popa, expert în drept

Cedările de teritoriu nu este o problemă simplă şi nevinovată. Constituţia spune franc: teritoriul R. Moldova este inalienabil. Şi nu poate fi cedat, decât cu excepţia unor schimburi similare dintre părţi. Or, în cazul Palanca nu avem un schimb de teritorii. Ceea ce auzim, că s-au dat ceva metri la Giurgiuleşti sunt vorbe. Iar declaraţiile că nu mai putem da înapoi sunt exagerate. Avem exemplul României, mult mai serios, care, dacă a vrut a găsit soluţii, mă refer la platoul continental. Dacă Chişinăul va accepta, în actul de predare, formula «şi pământul  de sub şosea», practic, a subsolului, asta înseamnă că pierdem suveranitatea asupra acestui teritoriu. Zdg.md

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Blog din Moldova Display Pagerank toateBlogurile.ro