marți, 16 martie 2010

Comisia de la Venetia: Parlamentul de la Chisinau trebuie dizolvat

Parlamentul Republicii Moldova trebuie dizolvat si trebuie organizate alegeri parlamentare anticipate, a conchis Comisia de la Venetia, intr-o scrisoare adresata autoritatilor de la Chisinau.
"In R. Moldova, Parlamentul poate fi dizolvat nu doar in cazul incapacitatii de a investi Guvernul, dar chiar si daca acesta esueaza in a alege presedintele tarii. Dizolvarea Parlamentului este in detrimentul stabilitatii, dar daca acesta nu reuseste sa aleaga un presedinte, legislativul trebuie sa fie dizolvat", se precizeaza in documentul institutiei europene, citat de Unimedia.

Potrivit concluziilor Comisiei de la Venetia, data dizolvarii Parlamentului trebuie sa fie fixata intr-un termen rezonabil.

In cadrul unei emisiuni televizate, Mihai Ghimpu, presedintele Parlamentului si sef interimar al statului, s-a aratat indignat ca R. Moldova trebuie sa execute recomandarile comisiei.

"De ce Comisia de la Venetia sa ne spuna ceva, pana a le prezenta noi proiectul. Am si eu o intrebare pentru Comisie. Parlamentul poate organiza un referendum, potrivit Constitutiei.

Codul Electoral a fost expertizat de catre Comisia de la Venetia. De ce trebuie sa ne conducem de Constitutie, de aceasta lege sau de recomandarea Comisiei de la Venetia? Deciziile politice le luam noi, comisia doar ne recomanda. Si anterior Comisia de la Venetia a recomandat sa nu fie interzise blocurile electorale si sa fie scazut pragul electoral", a precizat Ghimpu luni seara.

Premierul Vlad Filat s-a aratat convins ca Republica Moldova nu trebuie sa modifice Constitutia, daca tara sa ramane fara sprijinul european.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Blog din Moldova Display Pagerank toateBlogurile.ro