marți, 16 martie 2010

Ghimpu: „Nu cred că următorii preşedinţi vor spune că vorbesc româna”

„Eu sunt primul preşedinte care spune deschis că vorbeşte limba română şi nu ştiu dacă vor mai veni după mine alţii, prea curând, ca să zică asta. Nu e vorba de curaj, dar nu vreau să fac politică pe istoria noastră, pe identitatea noastră. Trebuie să câştigi capital politic din altceva”, a declarat, astăzi, preşedintele interimar Mihai Ghimpu, în cadrul unei discuţii online cu cititorii HotNews.ro.

„Unii cred că e limba româna, iar alţii moldoveneasca. Pentru mine, la etapa actuală, e important ca în Constituţie să nu fie prevăzută limba pe care a inventat-o URSS, împreună cu Stalin. Noi avem Declaraţia de independenţă care consemnează limba oficială şi faptul că revenim la grafia latină şi la limba oficială - româna. Avem preşedinţi care spuneau că limba e moldovenească, dar acum afirmă că e limba română. Deci lucrurile se schimbă. Cea mai grea reformă e cea a mentalităţii”, crede preşedintele interimar.

Mihai Ghimpu a menţionat că nu vrea să devină preşedinte al Republicii Moldova cu drepturi depline. „Eu sunt un om de echipă şi odată ce ne-am înţeles la formarea Alianţei pentru Integrare Europeană (AIE) că preşedinte va deveni Marian Lupu, aşa rămâne”.

Mihai Ghimpu a precizat că scopul luptei sale politice n-a fost obţinerea unei funcţii sau funcţia cea mai înaltă din stat. „Scopul meu a fost şi rămâne readucerea pe acest mult pătimit pământ a adevărului, dreptăţii şi libertăţii. Sigur că fără o funcţie nu poţi face asta, dar cea de preşedinte al Parlamentului este suficientă pentru mine”, a menţionat Ghimpu, care nu crede că există riscul ca în fruntea republicii să vină un preşedinte comunist.

Președintele Ghimpu mai spune că problema transnistreană este un impediment ca Republica Moldova să adere la UE. „Soluţionarea acestei probleme nu depinde numai de noi. Sper ca vom găsi soluţia. Avem nevoie de o susţinere mai mare din partea UE şi Ucrainei. Ţara vecină trebuie să fie interesată în soluţionarea acestui diferend, deoarece reprezintă o problema şi pentru integritatea Ucrainei în viitor. Cred că o soluţie ar fi ca Federaţia Rusă să se împace şi să se mulţumească că a avut acest pământ 100 de ani şi acum să ni-l dea nouă înapoi”, a conchis Ghimpu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Blog din Moldova Display Pagerank toateBlogurile.ro