marți, 2 martie 2010

Rachete „Iskander” în Transnistria pentru România

Disponibilitatea Transnistriei de a găzdui sisteme ruseşti anti-rachetă "Iskander", exprimată luni, la Moscova, de şeful administraţiei separatiste de la Tiraspol, Igor Smirnov, a readus în actualitate discuţiile despre pericolul regional pe care îl prezintă aflarea trupelor ruse în autoproclamata republică. Experţii militari de la Chişinău şi Moscova susţin că Smirnov vrea să atragă Rusia într-o capcană.

Totul a pornit de la o declaraţie a şefului administraţiei de la Tiraspol, Igor Smirnov, potrivit căreia el nu este împotrivă ca „Rusia să amplaseze în Transnistria un sistem rusesc de rachete „Iskander” ca răspuns la amplasarea în România a scutului anti-balistic american”. El a precizat, însă, că nu a primit o propunere în acest sens din partea Rusiei. Totuşi, Smirnov a menţionat că şi-ar dori “o prezenţă militară rusească veşnică în Transnistria care să protejeze cetăţenii ruşi”.

Reprezentantul special al UE în Republica Moldova, Kalman Mizsei, a declarat că mesajul subtil al lui Smirnov nu valorează nimic:

“Declaraţiile lui Igor Smirnov sunt neserioase şi ele nu vor avea nici un rezultat. Trebuie să ne concentrăm eforturile asupra lucrurilor importante cum ar fi consolidarea încrederii între Chişinău şi Tiraspol”.

Citeste tot articolul AICI

Un comentariu:

Blog din Moldova Display Pagerank toateBlogurile.ro