sâmbătă, 20 martie 2010

UE se pronunta in criza constitutionala din Republica Moldova

Comisia de la Venetia a propus o solutie foarte buna pentru depasirea crizei politice si a celei constitutionale din R. Moldova si aceasta solutie este de a vota in Parlament schimbarea unui singur articol din Constitutie,a declarat pentru Info-Prim Neo seful Delegatiei UE la Chisinau,Dirk Schuebel.
Ambasadorul a precizat ca declaratia sa reprezinta pozitia oficiala a Uniunii Europene.

"Noi speram ca cei patru lideri politici (liderii Aliantei pentru Integrare Europeana -n.r.) vor ajunge la un acord in baza suprematiei legii, a statului de drept si a Constitutiei. Comisia de la Venetia a oferit o foarte buna cale de depasire a crizei politice, recomandand sa fie schimbat un singur articol din Constitutie (articolul care se refera la modalitatea alegerii sefului statului - n.r.), care sa fie votat in parlament", a spus oficialul european.

Liderii Aliantei pentru Integrare Europeana au spus ca vor avea in curand un raspuns final privind reforma constitutionala, care va fi in favoarea societatii. Declaratiile au fost facute dupa ce vineri seara acestia au avut o intrevedere cu usile inchise cu reprezentantii societatii civile, iar apoi si cu ambasadorii europeni si cu cel al SUA acreditati la Chisinau.

Diplomatii nu au facut declaratii pentru presa, iar cativa lideri de opinie au indemnat Alianta sa nu sa se grabeasca cu referendumul si sa rezolve criza constitutionala in Parlament, noteaza Info-Prim Neo.

Liderii Aliantei pentru Integrare Europeana, coalitia aflata la guvernare la Chisinau, au decis recent ca va fi adoptata o noua Constitutie in urma unui referendum national care va fi organizat pana la 16 iunie, deschizandu-se astfel calea evitarii alegerilor anticipate. In prima faza, Parlamentul ar fi urmat sa aprobe o lege privind adoptarea unei noi Constitutii. In baza acestei legi, Constitutia ar fi fost votata in Parlament pe articole, iar apoi urma sa fie supusa, integral, referendumului.

Alegeri anticipate in 2010

Republica Moldova ar trebui sa organizeze anul acesta alegeri anticipate, potrivit actualei Constitutii, dupa ce Parlamentul de la Chisinau a esuat anul trecut, de doua ori consecutiv, sa aleaga presedintele tarii. In cazul modificarii Constitutiei, alegerile anticipate ar fi putut fi evitate, daca noua lege fundamentala ar fi schimbat modul de alegere a presedintelui.

In prezent, presedintele trebuie ales de catre deputati, cu minim 61 de voturi din 101 posibile. Actuala coalitie aflata la guvernare detine in Parlament 53 de mandate, iar opozitia comunista 48 de mandate.

Comisia de la Venetia a recomandat ulterior, intr-o scrisoare adresata autoritatilor de la Chisinau, ca Parlamentul Republicii Moldova trebuie dizolvat si trebuie organizate alegeri parlamentare anticipate. "In R. Moldova, Parlamentul poate fi dizolvat nu doar in cazul incapacitatii de a investi Guvernul, dar chiar si daca acesta esueaza in a alege presedintele tarii.

Dizolvarea Parlamentului este in detrimentul stabilitatii, dar, daca acesta nu reuseste sa aleaga un presedinte, Legislativul trebuie sa dizolvat", se precizeaza in documentul institutiei europene.

Ghimpu: Nu e nimic nou

Presedintele interimar al R.Moldova, Mihai Ghimpu (foto), a declarat insa ca nu vede nimic nou in recomandarile Comisiei de la Venetia privind necesitatea reformei constitutionale in vederea depasirii impasului politic si ca dizolvarile frecvente ale legislativului nu sunt binevenite pentru dialogul politic.

"Nu este nimic nou in aceste recomandari generale. Eu am spus tot timpul ca, daca ramane in vigoare Constitutia actuala, eu dizolv Parlamentul. Noi nu dorim sa ne confruntam cu Europa. Dorim sa mergem pe cale democratica, constitutionala, intrucat ne-am asumat un viitor european al Republicii Moldova", a afirmat Mihai Ghimpu, dupa consultarile pe care liderii Aliantei pentru Integrare Europeana (AIE) le-au avut miercuri seara. In cadrul dialogului, membrii coalitiei de guvernare de la Chisinau au decis sa continue consultarile privind modificarea Constitutiei si posibilitatea organizarii unui referendum national.

La finalul intrevederii, Ghimpu a declarat presei ca in prezent AIE discuta doua probleme: noua Constitutie si referendumul, pe de o parte, si recomandarile Comisiei de la Venetia, pe de alta. El a mentionat ca AIE nu a luat o decizie finala, iar liderii coalitiei au decis sa continue consultarile. 
Sursa: NewsIn

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Blog din Moldova Display Pagerank toateBlogurile.ro