sâmbătă, 20 martie 2010

VEZI AICI ce prevede proiectul noii Constituții a Republicii Moldova

Limba oficială a Republicii Moldova – româna, dreptul de vot – de la 16 ani, președintele – ales prin vot direct, iar Constituția – învestită prin referendum. Acestea sunt principalele prevederi ale proiectului unei noi Constituții a Republicii Moldova, care a fost prezentat astăzi de către Comisia parlamentară pentru reforma constituțională.

Potrivit președintelui Comisiei, Victor Popa, proiectul noii Constituții cuprinde 156 de articole, dintre care 80 modificate, iar 31 – noi.

Printre cele mai importante prevederi ale proiectului noii Constituţii este statutul de republică semiprezidențială pentru Republica Moldova, alegerea șefului statului prin vot direct, de către popor, și demiterea acestuia înainte de expirarea mandatului doar prin referendum, adoptarea Consituției prin referendum și modificarea acesteia atât prin referendum, cât și de Parlament.

Totodată, potrivit proiectului noii Constituții, la funcția de șef al statului vor putea candida persoane trecute de 40 de ani, iar la cea de deputat – persoane care au împlinit 21 de ani.

În ceea ce privește denumirea limbii oficiale a Republicii Moldova, membrii comisiei propun două variante: limba oficială este limba română sau limba oficială a Republicii Moldova se stabileşte prin lege organică.

Proiectul noii Constituții prevede că persoanele vor avea drept de vot începând de la 16 ani, în timp ce maturitatea juridică va fi căpătată, în continuare, de la vârsta de 18 ani.

În privința organizării administrativ-teritoriale, Comisia pentru reforma constituțională nu a propus nimic, menționând însă, în cadrul ședinței, că după alegerile locale din anul viitor raioanele ar putea fi transformate în sectoare, conduse de preturi.

Procedura de adoptare a noii Constituției, în cazul în care aceasta va primi undă verde din partea Comisiei de la Veneția și apoi din partea Parlamentului Republicii Moldova, va fi supus aprobării prin referendum național.

În cele ce urmează, proiectul va fi reexaminat de către membrii Comisiei parlamentare, care vor prezenta decizia finală săptămâna viitoare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Blog din Moldova Display Pagerank toateBlogurile.ro