miercuri, 28 aprilie 2010

Romania si R. Moldova s-au inteles pe acordul privind frontiera

Romania si R. Moldova nu mai au, practic, elemente care trebuie sa fie convenite pe marginea documentului referitor la regimul frontierei de stat, dar discutiile privitoare la acest acord vor continua pentru a gasi "abordari acceptabile pentru ambele capitale", a declarat ministrul moldovean de Externe Iurie Leanca (foto).
Tratatul politic de baza si cel privind regimul de frontiera sunt doua documente asupra carora Romania si Republica Moldova negociaza de 19 ani, insa de multe ori negocierile au dat impresia de impotmolire sau au constituit motive de tensiune in relatia bilaterala.

In decembrie 2007, ambasadorul roman la Chisinau, Filip Teodorescu, era convocat la MAE moldovean pentru a "i se atrage atentia" cu privire la comentariile publice facute pentru a explica ce impiedica statul roman sa semneze cu Chisinaul tratatul de baza si pe cel de frontiera. Ambasadorul invocase Tratatul de pace de la Paris din 1947, prin care frontiera era considerata cea trasata in 1940 intre Romania si URSS, o frontiera pe care ambasadorul a calificat-o drept "un fals istoric".

Intrebat daca, dupa schimbarea regimului de la Chisinau care s-a produs in 2009 si detensionarea relatiilor bilaterale, Romania si Republica Moldova vor relua negocierile privind aceste doua documente politice, ministrul de Externe moldovean, Iurie Leanca, a spus marti: "Avem un schimb de opinii, avem pe marginea documentului privind regimul de frontiera, practic nu mai avem elemente care trebuie sa fie convenite. Deci, sunt absolut convins ca in perioada ulterioara vom continua discutiile si vom gasi abordari care vor fi acceptabile pentru ambele capitale, atat pentru Chisinau, cat si pentru Bucuresti", a punctat Iurie Leanca.

"Sunt doua documente importante. Intr-adevar, pozitiile celor doua parti in negocieri sunt tot mai apropiate si sunt convins ca le vom putea finaliza foarte rapid", a confirmat si ministrul roman de externe, Teodor Baconschi.

Seful diplomatiei de la Chisinau il insoteste pe presedintele interimar al tarii, Mihai Ghimpu, in prima vizita pe care acesta o face, marti si miercuri, in Romania. Iurie Leanca a fost prezent marti la o emisiune la TVR1 alaturi de omologul sau roman Teodor Baconschi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Blog din Moldova Display Pagerank toateBlogurile.ro