duminică, 16 mai 2010

Comunistul Voronin critică autorităţile UE şi România, dar laudă Rusia

Ex-preşedintele Vladimir Voronin susține că guvernarea comunistă avea un plan de acţiuni concret de integrare europeană, iar dacă PCRM se mai menţinea la putere două luni, acesta era aprobat. „Cei din Uniunea Europeană (UE) ne-au spus că o să discute cu noi după alegeri. De fapt, unii funcţionari de acolo nu agreează Partidul Comuniştilor şi din acest motiv s-a tergiversat semnarea acelui plan”, crede Voronin.

Liderul comunist spune că nu vrea să arunce pietre în curtea celor de la UE, doar că a simţit că responsabilii de acolo nu agreează PCRM. „E mare birocraţia în UE, dar noi nu o să renunţăm la integrarea europeană. Noi trebuie să ne pregătim în interior pentru această integrare, să nu păţim ca România. Se ştie că românii nu au fost gata de integrare, iar acum stau mai rău decât noi, chiar dacă mai rău nu se poate”, a menționat, pentru agenția Omega, Vladimir Voronin.

Chiar dacă spune că nu va renunţa la integrarea în UE, Voronin face cu ochiul Federaţiei Ruse. „Fără Rusia nu vom obţine nimic. Vedem ce se întâmplă acum cu exporturile. Fără aceste exporturi nu o să înregistrăm creştere economică. Trebuie să menţinem relaţiile istorice cu Rusia. Ei sunt gata să ofere bani Republicii Moldova, dar nu au cu cine discuta la Chişinău. Dmitrii Medvedev şi Vladimir Putin ţin la Republica Moldova şi suferă când văd ce se întâmplă acum. Eu nu înţeleg cum aceşti oameni pot să aibă atâta răbdare cu actualele autorităţi de la noi”, se întreabă Voronin.

Fostul preşedinte nu a ezitat să atace şi Alianţa pentru Integrare Europeană, chiar dacă guvernarea comunistă a lăsat în buget o gaură de 8 miliarde de lei. „Cei din AIE s-au aruncat ca nişte câini flămânzi la cele 2,5 miliarde de dolari. Dar aceşti bani vor trebui să-i întoarcem noi. Ei se duc cu mâna întinsă şi umblă tremurând prin coridoarele UE şi cer bani”, a spus Voronin, care nu a precizat şi faptul că jumătate din cele 2,5 miliarde de dolari sunt granturi. Sursa: Jurnal.md

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Blog din Moldova Display Pagerank toateBlogurile.ro