luni, 17 mai 2010

Leancă: În trei ani cetăţenii moldoveni vor circula fără vize în UE

„Republica Moldova a făcut progrese remarcabile în ceea ce priveşte apropierea de Uniunea Europeană. Pe 15 iunie 2010, în cadrul şedinţei Consiliului Republica Moldova – Uniunea Europeană la Luxembourg, vom demara dialogul privind abolirea regimului de vize pentru cetăţenii noştri. În maximum trei ani, moldovenii vor putea circula prin Europa fără vize”, susţine ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Iurie Leancă.

Leancă a declarat că în toamnă va putea spune cu exactitate termenul în care cetăţenii Republicii Moldova vor putea circula fără vize. „De noi depinde cât de repede ne mişcăm pentru a fi abolit regimul de vize. De noi depinde, în proporţie de 80 la sută, dacă cetăţenii noştri vor putea circula fără vize prin ţările UE. În proporţie de 20% depindem de autorităţile UE. Anume aici trebuie să lucreze Ministerul de Externe, să convingem toate cele 27 de ţări membre ale UE că merităm să circulăm fără vize”, crede şeful diplomaţiei moldoveneşti.

Iurie Leancă mai susține că Republica Moldova beneficiază de susţinerea a 17 ţări membre ale UE pentru atingerea acestui obiectiv. „Ţări ca Germania, Franţa, Italia, Polonia susţin Republica Moldova pentru a se integra în Uniunea Europeană. Avem o şansă unică de a ne atinge acest obiectiv. Doar de noi depinde cum vom implementa reformele propuse. Aceste reforme nu sunt necesare doar ca să demonstrăm UE că ne-am făcut lecţia de acasă, dar vor contribui ca populaţia noastră să beneficieze de produse mai bune şi servicii de cea mai bună calitate”, este convins ministrul.

Ministrul Leancă crede că problema transnistreană nu reprezintă un impediment pentru integrarea Republicii Moldova în UE. „Sunt convins că problema transnistreană nu reprezintă o barieră pentru integrarea noastră în UE. Ba dimpotrivă. Cetăţenii noştri vor resimţi faptul că trăiesc mai bine, iar cei din partea stângă a Nistrului vor vrea să le fie şi lor bine. Pentru mine, integrarea europeană înseamnă modernizarea ţării, iar cei din stânga Nistrului nu vor rămâne indiferenţi la schimbările care se vor produce curând”, a conchis ministrul de externe.

La 15 iunie curent, în cadrul şedinţei Consiliului Republica Moldova – Uniunea Europeană, la Luxembourg, va demara dialogul privind abolirea regimului de vize pentru cetăţenii noştri. 
sursa: jurnal.md

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Blog din Moldova Display Pagerank toateBlogurile.ro