vineri, 28 mai 2010

Ghimpu: Cei din AIE au puncte de vedere, dar eu iau decizia finală

Preşedintele interimar, Mihai Ghimpu, e deranjat de faptul că unele componente ale Alianţei pentru Integrare Europeană (AIE) s-au grăbit să-şi anunţe punctul lor de vedere vis-a-vis de modificarea articolului 78 din Constituţie şi perioada când urmează să aibă loc alegerile anticipate.

„Fiecare are dreptul să-şi expună punctul său de vedere vis-a-vis de această problemă, dar eu sunt cel care va lua decizia finală. Ei nu pot să facă asta”, a spus preşedintele interimar, în cadrul emisiunii „Chestiunea zilei”, la Jurnal TV.

Ghimpu şi-a criticat colegii din AIE, pentru faptul că dau dovadă de slăbiciune atunci când vine vorba de luarea deciziilor şi menţinerea acestora. „Noi am luat în două rânduri nişte decizii în cadrul Alianţei, dar unii dintre noi şi-au schimbat părerea după puţin timp. Nu trebuie să ne grăbim până la 16 iunie să luăm o decizie privind dizolvarea Parlamentului şi numirea datei alegerilor anticipate. Să nu avem a treia decizie, care să nu fie valabilă”, a fost mesajul preşedintelui Partidului Liberal (PL).

„PL nu împărtăşeşte părerea Partidului Democrat şi a Partidului Liberal Democrat din Moldova. Noi optăm pentru organizarea unui referendum constituţional, unde oamenii să fie întrebaţi dacă îşi doresc alegeri anticipate şi dacă preşedintele urmează să fie ales de Parlament sau popor. Cred că acest Parlament trebuie să rămână în funcţie încă trei ani, iar ulterior, preşedintele ţării să fie ales prin vot universal. Această idee este susţinută şi de unii oficiali europeni”, a specificat preşedintele, dar fără a preciza la cine se referă.

Oficialul nu renunţă nici la ideea adoptării unei noi Constituţii. „Ideea cu o nouă Constituţie este tot mai actuală. Este cea mai bună idee. Modificarea articolului 78 nu rezolvă situaţia. Ce facem cu celelalte articole? Din acest motiv nu mă grăbesc să vin cu declaraţii în acest sens. Este o problemă foarte delicată, iar graba nu-şi are locul”, a spus Ghimpu.

În replică, vicepreşedintele PLDM, Mihai Godea, a declarat că nu poate fi adoptată o nouă Constituţie. „O parte din lume a înţeles că nu e posibil acest lucru, iar o parte – nu. Nu există retroactivitate în acest sens”, a precizat Godea.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Blog din Moldova Display Pagerank toateBlogurile.ro