vineri, 28 mai 2010

Lavrov: Rusia susţine integritatea teritorială a Republicii Moldova

Rusia susţine integritatea teritorială a Republicii Moldova, a declarat ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, în cadrul unei conferințe de presă, împreună cu ministrul moldovean de Externe, Iurie Leancă, aflat într-o vizită la Moscova.

„Iimportant este să nu pierdem realizările pozitive, obţinute de-a lungul anilor, şi să găsim o soluţie care ar stabili un statut special garantat pentru Transnistria, în contextul suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova, a declarat Lavrov, citat de Kyiv Post.

Ministrul rus a ținut să agauge că procesul de negocieri trebuie deblocat prin eforturi comune și printr-un compromis. „Am confirmat interesul privind reluarea negoierilor în formatul 5+2, împreună cu Ucraina, în calitate de ţară garant, observatorii din conflict - Statele Unite şi Uniunea Europeană şi, respectiv, OSCE”, a precizat Lavrov.

La rândul său, ministrul Leancă a menționat că libera circulaţie a cetăţenilor şi a mărfurilor între Republica Moldova şi regiunea separatistă reprezintă una dintre principalele piedici în calea soluţionării conflictului. „Aceste probleme nu pot fi rezolvate rapid decât dacă există voinţă la Chişinău şi Tiraspol, a adăugat Leancă.

Referitor la statutul Transnistriei în cadrul Republicii Moldova, Leancă a spus că este stabilirea prealabilă a condițiilor interne şi externe pentru începerea negocierilor în acest sens. 
Sursa: www.tribuna-basarabiei.ro / jurnal.md / kyivpost.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Blog din Moldova Display Pagerank toateBlogurile.ro