marți, 18 mai 2010

Suntem gata de negocieri, dar cerem retragerea armatei ruse

Guvernul Republicii Moldova salută implicarea tot mai activă a actorilor internaționali în procesul de reglementare transnistreană, dar insistă pentru retragerea armatei ruse de pe teritoriul Transnistriei. Aceasta este poziția oficială a Guvernului Republicii Moldova, făcută publică astăzi 18.05.2010 de premierul Vlad Filat.

„Guvernul a luat act de declarația semnată ieri, de președintii Rusiei și Ucrainei, care exprimă voința politică de a contribui la rezolvarea conflictului. Guvernul își exprimă disponibilitatea de a purcede imediat la negocieri în formatul „5+2”. Totodată, Guvernul se pronunță pentru transformarea forțelor pacificatoare ruse într-o misiune civilă internațională și pentru retragerea completă a contingentului militar al Federației Ruse de pe teritoriul transnistrean”, a declarat premierul Filat.

Reacția Guvernului Republicii Moldova intervine la o zi după ce președintele rus, Dmitri Medvedev, și cel ucrainean, Viktor Ianukovici, au semnat ieri, la Kiev, o declarație prin care își afirmă sprijinul pentru rezolvarea conflictului transnistrean și optează pentru soluționarea pașnică a acestuia.

„Preşedinţii celor două ţări, care acţionează ca intermediari şi reprezintă ţările-garant, optează pentru soluţionarea conflictului transnistrean prin mijloace politice paşnice, prin intermediul dialogului egal, pentru a determina un statut special pentru Transnistria, bazat pe respectul pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a neutralităţii constituţionale a Moldovei şi formarea unui singur spațiu juridic și economice de apărare”, se arată în declarația semnată ieri la Kiev.

În declarație se mai spune că Moscova şi Kievul vor merge la „contact cu partenerii internaţionali”, în scopul creării unor condiţii adecvate pentru reluarea negocierilor privind reglementarea transnistreană cu reprezentanţii politici din Republica Moldova şi Transnistria, mediatori din Rusia, Ucraina şi OSCE, precum şi observatori din UE şi SUA.
sursa: jurnal.md
foto: mediafax.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Blog din Moldova Display Pagerank toateBlogurile.ro