vineri, 25 iunie 2010

Alianța pentru Integrare Europeană va decide soarta decretului lui Ghimpu

Sambata, 26 iunie, la ora 15:00, este planificată o ședință a Alianței pentru Integrare Europeană, în cadrul căreia va fi examinată situația decretului emis de președintele interimar Mihai Ghimpu referitor la comemorarea zilei de 28 iunie drept zi a ocupației sovietice. Informația a fost făcută publică de către premierul Vlad Filat, președinte al Partidului Liberal Democrat din Moldova.

"Constat că o problemă sensibilă, care vizează îmtreaga societate, a fost trecută pe linie de partid şi campanie electorală. Antenţionez că şi PLDM a avut iniţiative, dar niciodată nu au fost formulate ulterior ca decizii fără a avea sprijinul celor din Alianţă", a declarat premierul Vlad Filat.

Liderul PLDM a ţinut să menţioneze că este optimist în ceea ce priveşte unitatea AIE şi speră că de mâine vor fi eliminate toate "aceste puncte de vedere diferite".

Amintim că, anterior, decretul președintelui interimar privind comemorarea ocupației sovietice la 28 iunie a fost criticat dur de ceilalți colegi din AIE.

Alexandru Tănase, ministru al Justiției și prim-vicepreședinte PLDM, a declarat că "drumul spre iad e presurat cu intenții nobile. Problema identitară este foarte sensibilă și trebuie rezolvată pornind de la principiile istorice. Nu trebuie să o facem cu toporul. Avem uniuni de istorici paralele etc. Iar solicitarea de retragere a armatei ruse din Transnistria nu este una nouă. De ma multe ori autoritățile R. Moldova au solicitat acest lucru, inclusiv instituțiile internaționale."

Igor Corman, președintele comisiei parlamentare pentru politică externă, deputat PDM, a declarat că decretul lui Ghimpu "este un cadou pentru PCRM, deoarece se va victimiza și va avea posibilitatea să adune în jurul său o parte din electorat, fără a avea teme reale de campanie".

Reprezentantul PL, deputatul Boris Vieru, a declarat că e cazul ca să analizăm decretul președintelui intermar strict în contextul zilei de 28 iunie și nicidecum în context electoral. "Balticii au reușit să rezolve problema și au relații excelente în raport cu Federația Rusă", a mai adăugat Vieru.

UNIMEDIA precizează că ieri, 24 iunie, preşedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, a desemnat ziua de 28 iunie drept Zi de Comemorare a victimelor ocupaţiei sovietice din 1940, "când trupele sovietice au ocupat teritoriul Basarabiei şi partea de nord a Bucovinei, contrar voinţei populaţiei acestor ţinuturi".

Sursa: UNIMEDIA

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Blog din Moldova Display Pagerank toateBlogurile.ro