sâmbătă, 19 iunie 2010

Relațiile UE cu Moscova nu trebuiesc construite în detrimentul R. Moldova, declară Ministrul de Externe al Poloniei în New York Times


Relația UE cu Federația Rusă nu trebuie dezvoltată în detrimentul relațiilor cu alți parteneri. Totodată, relațiile cu Moscova nu ar trebui construite în detrimentul Ucrainei sau R. Moldova. Aceste țări nu sunt în "sfera privelegiată de interes" pentru nimeni. Uniunea Europeană ar trebui să pună în stand by valorile și normele de conduită internațională. Afirmațiile aparțin ministrului de externe polonez, Radoslaw Sirkorski, publicate miercuri în cotidianul american The New York Times.

Totodată, acesta este de părere că UE ar trebui să trimită un mesaj clar Rusiei despre ce își dorește. "Europenii ar trebui să comunice clar care sunt principiile de care se guvernează în relațiile cu Moscova. Mult timp, Uniunea a crezut că autoritățile ruse vor îmbrățișa reformele fundamentale, vor dezvolta societatea civilă și transformarea economică. Drept răspuns, Bruxelles ar fi întins o mână de ajutor. Din păcate, dorința de cooperare a Federației Ruse rămâne limitată. Este în interesul UE ca Federația Rusă să se îmbogățească, să pompeze în continuare gaz și produse petroliere", mai scrie Sikorski, citat de publicația americană.
Într-un final, ministrul polonez precizează că Rusia și UE au probleme, dar și priorități comune, care trebuiesc depășite împreună. "Ceea ce știm este că UE are o politică haotică față de Rusia. Vorbind despre aspectul demografic, până în 2030, populația Rusiei va scădea cu 20%, la fel ca și în unele țări europene. La fel suntem într-o competitivitate economică permanentă cu China și India. În acest moment, în care viitorul este inpredictibil, este important ca Rusia și UE să devină parteneri reali. Din păcate, unii membri ai Uniunii acționează unilateral, fapt care diminuează din mesaj și consistența lui", se mai precizează în articol.

Sursa: UNIMEDIA cu referire la New York Times

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Blog din Moldova Display Pagerank toateBlogurile.ro